Vegan poke bowl met tempeh

29 augustus 2019
Poke bowl met tempeh

Er is één ding dat je moet weten van mij: ik ben gek op poke bowls. En als je bij mij komt eten, is de kans heel groot dat je er ook een voorgeschoteld krijgt. Ik bedoel, al die verschillende smaken, kleuren en texturen bij elkaar, what’s not to love? Het spreekt dus ook voor zich dat een goed poke bowl-recept niet mag ontbreken op mijn blog (al zal het vast niet de laatste zijn).

Wist je dat de poke bowl een traditioneel gerecht is uit Hawaï? Geef maar toe, je dacht dat poke bowls Japans waren! Ik in ieder geval wel, tot nog niet zo lang geleden. De meeste ingrediënten in een poke bowl vind je ook in een sushirestaurant, dus dat is eigenlijk ook wel logisch.

De traditionele poke bowl is trouwens allesbehalve vegan, met vis als voornaamste eiwitbron. De eiwitten in deze vegan versie komen van tempeh, een gefermenteerd sojaproduct (lekkerder dan het klinkt, beloofd). Maar ook gemarineerde vegetarische kipstukjes, geroosterde cashewnoten en gebakken oesterzwammen zijn vaak te vinden op mijn poke bowls.

Niet alleen met de eiwitbron, maar ook met de rest van je poke bowl kun je variëren naar hartenlust. Ideaal om restjes groente uit je koelkast op te maken. Als basis gebruik ik meestal sushirijst, noedels of ‘groentenoedels’ (zoals courgetti). Als topping kun je denken aan edamame (sojaboontjes), avocado, komkommer, mais, zeewier, wortel, taugé, radijsjes, alfalfa, munt, koriander, sushigember, lente-ui, mango, noten, zaden… The sky is the limit.

Heb je inmiddels ook een knorrende maag? 😉 Dit is het recept!

Wat heb je nodig voor poke bowl met tempeh?

Aantal porties: 2

2 blokken woknoedels
1 avocado
½ mango
100 g geraspte wortel
6 radijsjes
¼ komkommer
1 lente-ui
1 el sesamzaadjes
Handje koriander
Sojasaus

Voor de tempeh:
200 g tempeh
2 teentjes knoflook
3 cm gember
1 tl uienpoeder
4 el ketjap manis
1 tl sriracha
Scheutje limoensap

Hoe maak je poke bowl met tempeh?

1. Snijd de tempeh in kleine reepjes. Pers de knoflook en snijd de gember in hele kleine blokjes. Voeg tempeh, knoflook, gember, uienpoeder, sriracha, ketjap manis en limoensap samen in een diep bord of een schaal, en laat marineren. Hoe langer hoe beter, maar minstens 15 minuten!

2. Kook ondertussen de noedels in 2 minuten gaar. Giet ze af en laat afkoelen (of spoel even na met koud water).

3. Rooster de sesamzaadjes een paar minuten in een droge koekenpan op laag vuur.

4. Bak de tempeh in ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur krokant en bruin. Hiervoor hoef je geen olie te gebruiken. Je kunt ze volledig laten afkoelen, of lauwwarm serveren. Allebei lekker!

5. Snijd de avocado in plakjes, de mango in blokjes, de radijsjes en de komkommer in dunne schijfjes en de lente-ui in dunne ringetjes.

6. Schep de noedels in twee kommen en verdeel de avocado, mango, komkommer, radijs en lente-ui erover. Besprenkel met de sesamzaadjes en schep de tempeh erover. Garneer met een paar plukjes koriander en serveer met een schaaltje sojasaus.

Poke bowl

YUM! Ik zeg: smakelijk eten.

Heb jij al ooit een poke bowl gemaakt? En wat zijn dan jouw favoriete toppings? Ik ben altijd blij met nieuwe poke bowl-inspiratie!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply