Ecosia, de zoekmachine die bomen plant

4 september 2019
Bomen

Eh, wat? Een zoekmachine die bomen plant? Jep, precies dat. Hoe cool is dat?!

Ecosia is een CO2-negatieve zoekmachine die de winst uit advertenties gebruikt om wereldwijd bomen te planten en het regenwoud te beschermen. Halleluja!

Maar hoe werkt Ecosia dan?

Het is eigenlijk heel simpel. Van de winst die Ecosia maakt met advertenties, wordt minstens 80% gedoneerd aan non-profitorganisaties die zich bezighouden met herbebossing. De overige 20% fungeert als spaarpotje voor onvoorziene omstandigheden. Wordt het spaarpotje niet aangesproken, dan gaat die 20% alsnog naar non-profitorganisaties, en die gebruiken dat geld vervolgens om bomen te planten.

Voor elke 45 zoekopdrachten die je uitvoert met Ecosia, wordt er een boom geplant. Ook als je helemaal niet op advertenties klikt of een adblocker gebruikt, lever je een waardevolle bijdrage alleen al door Ecosia te gebruiken. Meer gebruikers = meer adverteerders = meer winst = meer bomen! Je steunt dus eigenlijk een goed doel door precies te doen wat je waarschijnlijk toch al dagelijks doet: op internet opzoeken wat voor weer het wordt, kijken wat er vanavond op tv komt en zoeken naar grappige foto’s van babydieren (or is that just me?).

Allemaal leuk en aardig, maar wat zijn de cijfers?

Dat zal ik je vertellen: er wordt op het moment ongeveer elke 0,8 seconde een boom geplant door Ecosia. Waarom ik ‘op het moment’ zeg? Omdat Ecosia als een malle aan het groeien is. De laatste vijf jaar is het aantal geplante bomen per jaar gestegen van 1.117.290 in 2014 naar 26.956.732 in 2018. De teller (zie de website van Ecosia) staat inmiddels op ruim 66 miljoen: maar liefst 66.558.302! Eigenlijk inmiddels alweer op 66.558.347, maar dan blijf ik aan de gang…

Meer cijfers zien? Dat kan! Ecosia publiceert namelijk maandelijks een financieel rapport, waarin je precies kunt zien hoeveel winst er gemaakt is, waar dat geld naartoe is gegaan en hoeveel bomen er geplant zijn. Vertrouwen is alles, en dat heeft Ecosia goed in de smiezen.

Mijn eerste ervaring met Ecosia

Nu moet ik heel eerlijk bekennen dat ik niet meteen verkocht was toen ik Ecosia een klein jaar geleden ontdekte. Ik gaf het welgeteld één dag de kans, en toen merkte ik dat de zoekresultaten het toch niet helemaal haalden bij die van Google. Als vertaler ben ik op mijn werk zo ongeveer non-stop internet aan het afstruinen voor informatie over van alles en nog wat (echt, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in mijn zoekgeschiedenis), dus het is wel zo handig als het gewoon werkt allemaal.

Toen ik Ecosia als zoekmachine installeerde, merkte ik dat ik bepaalde woorden of begrippen die minder vaak gebruikt werden, niet goed kon terugvinden. Best wel een dingetje, als dat zo’n beetje de basis vormt van wat je doet op je werkdag, en je er ineens aanzienlijk langer over doet om bij de juiste website terecht te komen. Daarom besloot ik na een dag om Ecosia maar snel weer van mijn computer te knikkeren, en terug te gaan naar mijn oude vertrouwde Google. Baas blij, ik blij, en Ecosia verdween uit mijn gedachten.

Maar toen…

Een paar weken terug kwam ik Ecosia toevallig weer tegen, en ben ik me er toch weer in gaan verdiepen. Het liet me toch niet helemaal los – misschien omdat ik pas daarvoor een paar nieuwsartikelen had gelezen over hoe we de opwarming van de aarde toch nog kunnen tegengaan (of in ieder geval vertragen) door een biljoen bomen te planten. Nu is het een tikkeltje overdreven om te stellen dat ik zóveel aan het Googlen (of ‘Ecosia’en) ben dat ik een biljoen bomen zou kunnen planten, maar alle boompjes helpen, toch?

Ik besloot dus toch maar weer Ecosia als standaard zoekmachine in te stellen op mijn laptop en telefoon. En ik kan je vertellen dat ik er geen moment spijt van heb gehad! Ik vind in 99% van de gevallen meteen waar ik naar op zoek ben, en in dat zeldzame geval dat Ecosia toch echt niet het antwoord biedt dat ik zoek, val ik for old time’s sake even terug op grote broer Google. Works like a charm.

En daarnaast werkt het ook wel een beetje verslavend, die bomenteller in de rechterbovenhoek van je zoekpagina… Mijn persoonlijke teller staat momenteel op 528 and counting, wat betekent dat ik omgerekend al bijna 12 bomen heb geplant met mijn zoekopdrachten. Yay! Zijn al die kittens, aapjes en biggetjes toch nog ergens goed voor geweest. 😉

Ga jij Ecosia ook installeren? Of heb je er al ervaring mee? Laat het weten in de reacties!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Patty 5 september 2019 at 6:46 am

  Hoi Floor,
  Na een paar weken Ecosia staat mijn teller op bijna twee bomen. Het voelt goed om op deze wijze een kleine bijdrage te kunnen leveren.
  Heb Ecosia op mijn telefoon, tablet en laptop geïnstalleerd. Wat ik wat minder vind is dat de laatst ingevoerde zoekopdracht onthouden wordt, maar verder ben ik tevreden met deze zoekmachine!

  • Reply floorsgroenehoekje 5 september 2019 at 3:17 pm

   Goed bezig! 🙂

 • Reply Marie-Claire 5 september 2019 at 10:44 am

  Hoi Floor,
  Leuk dat jij zoiets deelt! Ik ga het op mijn telefoon installeren, bedankt!

  • Reply floorsgroenehoekje 5 september 2019 at 3:18 pm

   Hi Marie-Claire! Dankjewel voor je berichtje, ik ben benieuwd hoe het bevalt!

 • Reply Martin 5 september 2019 at 7:43 pm

  Ik heb zojuist ook de ecosia app op mijn telefoon gezet. Zal vast wel bevallen. Daarna jouw website weer geopend en toen kreeg ik de vraag met Google of ecosia open voor een keer of altijd. Vanaf nu bekijk ik jou site met ecosia :)! Nog bedankt voor deze tip. En ik zoek nogal wat op dus waar laten ze al die bonen straks?

  • Reply floorsgroenehoekje 5 september 2019 at 8:48 pm

   Super! Gelukkig is de wereld groot, dus lekker blijven zoeken zou ik zeggen 🙂

  Leave a Reply