Vegan pesto is the best-o!

5 september 2019
Vegan pesto

Ja, deze pesto is echt the best-o! (Fans van de serie Friends zullen deze quote ongetwijfeld herkennen. 😉 )

Ik moet toegeven dat ik de klassieke versie met Parmezaan nooit zelf gemaakt heb, maar ook zonder kaas is de zelfgemaakte variant veel lekkerder dan de winkelversie. De klassieke pesto wordt gemaakt van verse basilicum, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas of pecorino, knoflook, olijfolie en zout. Niet heel moeilijk om een plantaardige versie van te maken dus, en ook nog eens super simpel en leuk om te maken!

Benieuwd naar mijn geheime ingrediënt? Komt ‘ie: om de smaak van kaas een beetje na te bootsen, heb ik in dit recept gebruikgemaakt van edelgistvlokken. De doorgewinterde veganist heeft dit waarschijnlijk standaard in de voorraadkast staan, maar voor de rest zal ik het even toelichten. Edelgist is een gedroogde inactieve gist, die je in de vorm van vlokken of poeder kunt kopen om je maaltijd te verrijken. Ze zien er niet bepaald ‘sexy’ uit, maar hebben een lekkere hartige smaak die in de buurt komt van Parmezaanse kaas (ideaal voor over de pasta, bijvoorbeeld). Een mooi extraatje: ze zijn ook nog eens onwijs gezond, want ze zitten bomvol B-vitaminen, foliumzuur en eiwitten!

Zo’n heel potje pesto peuzel je natuurlijk niet in één keer op, dus ik ben de keuken ingegaan om eens goed te experimenteren, en ik kan je vast verklappen dat er binnenkort een paar recepten aankomen met dit groene goedje in de hoofdrol. Maar first things first: dit is hoe je de best-o vegan pesto maakt!

Wat heb je nodig voor vegan pesto?

1 basilicumplantje
60 g pijnboompitjes
4 teentjes knoflook
10 el olijfolie
1 el edelgistvlokken
Versgemalen zeezout

Hoe maak je vegan pesto?

1. Rooster de pijnboompitjes een paar minuten in een droge koekenpan, tot ze licht beginnen te kleuren.

2. Pluk alle basilicumblaadjes van het plantje en pers de knoflookteentjes uit.

Ingrediënten pesto in blender

3. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een blender (of keukenmachine) en mix tot een perfect gladde pesto. Proef en breng eventueel verder op smaak met zeezout.

4. Bewaar de pesto in een afgesloten potje of bakje in de koelkast.

Vegan pesto

Buon appetito!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Patty 17 mei 2020 at 12:55 pm

    Eindelijk deze pesto gemaakt! Mijn knoflookteentjes waren wel wat groot, dat maakt de pesto wat pittig. Dus nog een beetje extra basilicum en edelgistvlokken toegevoegd. Heerlijk en een heel goed alternatief voor die met Parmezaanse kaas 😊

    • Reply floorsgroenehoekje 21 mei 2020 at 5:43 pm

      Jaaa lekker! Nooit te veel knoflook toch 🙂

    Leave a Reply