Crunchy kikkererwten

10 september 2019
Borrelplank kikkererwten

Vandaag deel ik een van mijn nieuwe favoriete recepten met jullie: crunchy kikkererwten uit de oven!

Sinds ik kikkererwten uit de oven bij een vriendin ontdekte, zijn er bij ons thuis al heel wat blikken kikkererwten doorheen gegaan. Ik vind ze ZO lekker! Ik kan zo een heel blik in mijn eentje oppeuzelen (jep, gebaseerd op een waargebeurd verhaal met me, myself & I in de hoofdrol).

Melig? Nope!

Wat mij opvalt is dat een heleboel mensen die ik ken niet zo dol zijn op kikkererwten, of er zelfs nog nooit mee gekookt hebben. Afgezien van een sporadische cracker met hummus moeten ze er niks van hebben. Eeuwig zonde, want kikkererwten zijn een geweldige vleesvervanger door het hoge eiwitgehalte. Daarnaast zijn ze een bron van ijzer en rijk aan B-vitaminen – en ook nog eens superlekker! Vaak hoor ik van mensen dat ze de structuur niet lekker vinden en te ‘melig’. Klinkt dit herkenbaar? Dan is dit recept speciaal voor jou geschreven!

Als je kikkererwten namelijk in de oven bereidt, worden ze veel minder melig en krijgen ze een hele andere, knapperige structuur. Voeg een scheutje olijfolie en de kruiden die je lekker vindt toe, en bakken maar! Als ze net uit de oven komen vind ik ze het allerlekkerst, maar koud kun je ze ook prima eten.

Maar wat kun je ermee?

Alles! Oké, dat is overdreven, maar veel! Ik heb ze vanmiddag nog door een spinaziesalade gedaan als lunch, maar je kunt ze ook door de pasta (bijvoorbeeld door pasta pesto), couscous of curry doen, of in een schaaltje op je borrelplank zetten.

Ik zou zeggen, ga lekker experimenteren met verschillende kruiden en recepten en ontdek wat de kikkererwt allemaal te bieden heeft. 😉

Hieronder mijn recept!

Wat heb je nodig voor crunchy kikkererwten?

1 blik kikkererwten
1 el olijfolie
1 tl uienpoeder
2 tl paprikapoeder
0,5 tl knoflookpoeder
0,5 tl cayennepeper
Versgemalen peper en zout

Hoe maak je crunchy kikkererwten?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel kort af met water. Laat even uitlekken.

3. Meng de kikkererwten in een kom met de olijfolie en de kruiden, en schep alles goed door elkaar.

Bakplaat kikkererwten

4. Verdeel de kikkererwten over de bakplaat en zet in de oven gedurende zo’n 25 minuten, totdat ze goudbruin en knapperig zijn (halverwege even door elkaar husselen). Eet warm, lauw of koud – kortom: ze zijn gewoon altijd lekker.

Schaaltje kikkererwten

Enjoy your crunchy chickpea goodness! En laat me vooral weten hoe ze zijn bevallen, zeker als je eigenlijk niet zo’n fan bent van kikkererwten. 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply