8 tips voor duurzamer boodschappen doen

14 september 2019
Winkelmandje boodschappen

Als je iets duurzamer wil gaan leven, zijn je boodschappen een goede plek om te beginnen. Ga maar eens na hoe vaak je in je leven in de supermarkt staat! Met een paar simpele tips waar je misschien nog nooit aan gedacht hebt, kun je een wezenlijk verschil maken in hoe groen je winkelmandje is.

Tip #1: Kies de lelijke eendjes

Of eigenlijk moet ik zeggen: lelijke peentjes! Wist je dat er strenge eisen gelden voor het uiterlijk van groente en fruit, en dat veel voedsel daardoor wordt afgekeurd voor verkoop in de supermarkt en zelfs weggegooid? Daarom zijn initiatieven zoals Kromkommer nou zo leuk! Kromkommer maakt namelijk allerlei bijzondere soepen en sauzen van al die afgekeurde groenten. Hier kun je er meer over lezen.

Kromme komkommers, misvormde courgettes, paprika’s met rare bobbels, geknakte wortels – geef ze maar aan mij hoor! Ik maak er altijd een sport van om de minst aantrekkelijke groentjes en fruit in mijn winkelwagentje te gooien. Zo voorkom je niet alleen dat ze in de kliko eindigen omdat niemand ze wil kopen, maar geef je de supermarkt ook het signaal dat het helemaal niet erg is als groente en fruit afwijkt van de ‘perfecte vorm’, en kunnen we hopelijk op den duur een omslag gaan maken in hoe we kijken naar groente en fruit. In de natuur zien immers ook niet alle peren en courgettes er precies hetzelfde uit.

Ook een leuke: kies de eenzame bananen in plaats van een tros. Ik liet deze voorheen altijd liggen zonder hierover na te denken, maar als we dat allemaal doen blijven ze ook maar zo alleen achter…

Tip #2: Eet seizoensgebonden

Deze tip zit eigenlijk nog niet genoeg in mijn systeem. Meestal heb ik al bedacht wat ik de hele week wil eten en een boodschappenlijstje gemaakt, en denk ik hier dan pas aan – terwijl het eigenlijk super easy is om hier rekening mee te houden! Neem maar eens een kijkje op https://groentefruit.milieucentraal.nl, of download de Groente en Fruitkalender app op je telefoon.

Via de website of app kun je gericht zoeken op bepaalde soorten groente en fruit in specifieke maanden. Je ziet dan meteen door middel van een label van A t/m E (A = goede keuze, E = vermijden) of de groente- of fruitsoort waar je naar zoekt deze maand een bewuste keuze is – zelfs met onderscheid in land van herkomst! Je krijgt ook bewaartips te zien. Wat je ook kunt doen als je geen zin of tijd hebt om alles apart op te zoeken, is klikken op ‘Wat is nu een goede keuze’? Dan krijg je namelijk een lijst te zien van alle groente- en fruitsoorten die je deze maand gerust kunt eten.

Eerst dacht ik dat lokaler altijd beter is, maar het kan dus best zo zijn dat tomaatjes uit Spanje een A of B krijgen, en Hollandse tomaten een E. Dit hangt allemaal af van het seizoen, dus het loont zeker om je hier een keer in te verdiepen.

Tip #3: Gebruik herbruikbare verszakjes

We blijven nog even op de groente- en fruitafdeling, want de volgende tip is: koop herbruikbare zakjes voor je groente en fruit (of broodjes). Sinds ik de verszakjes in de Albert Heijn tegenkwam, gebruiken we niet anders meer. Ook bij onder andere de Lidl kun je deze herbruikbare zakjes scoren.

Als je net zoals ik bergen groente en fruit eet, maakt het echt uit of je elke keer plastic zakjes van de supermarkt gebruikt of je eigen herbruikbare zakjes meeneemt om los groente en fruit in te doen. De zakjes op zich zijn niet perse gemaakt van heel duurzaam materiaal, maar omdat je er veel langer mee kan doen dan een plastic wegwerpzakje, haal je het verschil er al na een paar keer gebruiken uit. Wij doen al bijna een jaar met onze zakjes, die we minstens elke week gebruiken!

Het enige ‘minpuntje’ is: je moet er wel aan denken om je zakjes elke keer mee te nemen. Voor mij is dit niet zo’n uitdaging, omdat ik niet vaak impulsief langs de winkel ga en bijna altijd mijn vaste boodschappentassen (ook een duurzame tip, al doe je dit waarschijnlijk al) meeneem met de zakjes standaard erin. Maar als je iets vergeetachtiger of impulsiever bent, is het misschien handiger om ze in je handtas, fietstas of auto te bewaren.

Tip #4: Probeer plastic te vermijden

I know, dit lijkt onmogelijk in de supermarkt, en het zal je ook lang niet helemaal lukken. Maar je kunt bijvoorbeeld wel kiezen voor losse tomaten in plaats van tomaten in een plastic verpakking, of komkommers zonder vershoudfolie. Ook door altijd zelf je groente en fruit te snijden of raspen kun je plastic besparen. Hoe zonde is het om voorgesneden ui, prei of wortel julienne te kopen, als je thuis een messenset en een rasp hebt staan?

Je kunt natuurlijk ook gewoon naar de lokale groenteboer gaan in plaats van naar de supermarkt. Hier vind je veel minder plastic, heb je meer keuze en kun je ook nog eens een praatje maken met de vriendelijke groenteboer!

Tip #5: Let op de houdbaarheidsdatum

En dat bedoel ik op twee manieren! Nummer 1: let erop dat je verse producten goed blijven tot de datum dat je ze uiterlijk wil gebruiken (duh) zodat je niks weg hoeft te gooien. En nummer 2: kies niet zomaar het product met de langste houdbaarheidsdatum, gewoon omdat het kan. Als je van plan bent om die hummus of yoghurt binnen een paar dagen te eten, hoeft het ook geen weken goed te blijven, toch? En zo is de kans kleiner dat het product met een kortere houdbaarheidsdatum weggegooid wordt omdat iedereen kiest voor de langer houdbare variant die erachter verscholen staat.

Een mooie bonus is dat producten met de houdbaarheidsdatum van vandaag altijd een mooie korting hebben! Gewoon met een leeg mandje door de winkel struinen en een maaltijd in elkaar flansen van afgeprijsde producten is creatief, én je houdt meer centjes over voor leuke dingen. Heb je mijn blog al gelezen over manieren om voedselverspilling tegen te gaan?

Tip #6: Go eco!

Wat wij zelf altijd gebruiken, is biologisch afbreekbare afvalzakjes en eco wc-papier, keukenrol, schoonmaakmiddelen en afwasmiddel. Zeker in niet-biologische schoonmaakmiddelen kan ontzettend veel chemische troep zitten, wat niet alleen in het water terechtkomt, maar wat je ook nog eens inademt als je aan het poetsen bent. Onderzoekers van de Universiteit van Bergen in Noorwegen stellen zelfs dat het inademen van schoonmaakmiddelen net zo schadelijk is voor je longen als een pakje sigaretten per dag roken!

Ik moet me eigenlijk nog een keer goed verdiepen in hoe goed biologisch nu echt is voor het milieu. Je hoort zoveel tegenstrijdige geluiden, en het is ook weer afhankelijk van waar je het over hebt. Bij sommige producten of voedingsmiddelen is biologisch beter voor het milieu, bij andere is het juist slechter. Ik denk dat ik hier nog wel eens een blogje aan ga wagen.

Tip #7: Eet zo vers mogelijk

Wat ook goed is om in het achterhoofd te houden, is: hoe meer stappen er tussen de grondstof en de supermarkt zitten, hoe meer belastend het product wordt voor het milieu. Vaak bestaat het productieproces uit meerdere stappen. Denk hierbij aan snijden, drogen, paneren, kruiden toevoegen, invriezen, koken, bakken, grillen, frituren…

Zoveel mogelijk verse producten gebruiken en je gerechten zelf maken is niet alleen veel beter voor het milieu – omdat er minder verpakkingsmateriaal en transportkosten bij komen kijken – maar ook veel gezonder en lekkerder. Als je weet wat je ermee moet doen, tenminste. En anders kun je hier vast nog wel wat lekkere recepten vinden. 😉

Tip #8: Pak de fiets (of de benenwagen)

En deze laatste tip mag natuurlijk niet ontbreken: laat de auto lekker thuis staan en pak de fiets of ga te voet boodschappen doen. Dit is prima te doen als je wat vaker boodschappen doet in plaats van één keer per week. En ook nog eens goed voor de beentjes en de portemonnee!


Genoeg tips om mee te beginnen dacht ik zo. Welke tips wil jij wel eens uitproberen? Heb jij nog goede aanvullingen op mijn lijstje, deel ze dan vooral in de reacties!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Hans 15 september 2019 at 7:07 pm

    fietsen doe ik wel, de rest is voor verbetering vatbaar. Dank je voor de tips

    • Reply floorsgroenehoekje 15 september 2019 at 7:33 pm

      Grappig, dat vind ik juist een lastige, zeker als we een heleboel zware dingen moeten hebben. Graag gedaan! 🙂

    Leave a Reply