Morgen is het World Cleanup Day!

20 september 2019
Afval

World Cleanup Day, heb jij er al iets van voorbij zien komen? Ik hoorde er een paar weken geleden voor het eerst van, en wist eigenlijk meteen dat ik hier iets mee moest doen voor mijn blog (want daar kom ik nu natuurlijk echt niet meer onderuit 😉). Ik ben eens op de website van World Cleanup Day gaan kijken wat deze actie precies inhoudt, en natuurlijk: hoe ik hier mijn steentje aan bij kan dragen!

Wat houdt de actie in?

Op 21 september, morgen dus, slaan we de handen ineen om de wereld een grote schoonmaakbeurt te geven en zwerfafval op te ruimen. In Nederland wordt de actie op poten gezet door de Plastic Soup Foundation, maar ook in andere landen komen er een heleboel mensen samen om zich in te zetten voor een schonere planeet. Meer dan 160 landen zullen meedoen aan deze massale opruimactie!

De cijfers van de World Cleanup Day 2018 zijn indrukwekkend (en eerlijk gezegd ook zorgwekkend): ongeveer 18 miljoen vrijwilligers hebben de handen uit de mouwen gestoken en opgeteld zo’n 88 miljoen kilo afval opgeruimd. 88 miljoen kilo! Probeer dit eens te visualiseren als 88 miljoen pakken suiker… Bijna niet voor te stellen, toch? En dat is nog maar een fractie van de totale hoeveelheid afval in het milieu. Nou is de vervolgvraag…

Wat kun je doen?

Heel simpel: maak morgen wat tijd vrij om je in te zetten voor dit mooie doel! Dit kun je bijvoorbeeld doen door deel te nemen aan een georganiseerde opruimactie. Op de website van World Cleanup Day kun je zien welke acties er in jouw buurt georganiseerd worden, zodat je het niet op eigen houtje hoeft te doen. Je kunt je online opgeven voor een bestaande actie, of gewoon zelf een actie organiseren! Wat je natuurlijk ook kunt doen is je eigen plan trekken en er alleen, of samen met iemand anders op uit trekken bij jou in de buurt. Dat laatste is wat ik van plan ben, omdat ik – heel eerlijk – niet zo’n held ben met in mijn eentje op een groep onbekenden afstappen… Geef mij maar een vuilniszak, een paar handschoenen en een natuurgebied en ik red me wel.

Wil jij ook deelnemen aan een actie? Top! Zet dan meteen de Litterati app op je telefoon. In deze app kun je aangeven wat voor afval je precies vindt en opruimt. Zo help je de organisatie het zwerfafval in kaart brengen. Hoe je deze app precies kunt gebruiken, lees je hier. Het is natuurlijk ook superleuk om een voor- en na-foto te maken van het gebied dat je hebt opgeruimd, of een filmpje van jou met je volle vuilniszak(ken). En als je dit dan ook nog deelt op social media, inspireer je misschien wel mensen om volgend jaar ook mee te doen aan deze belangrijke actie!


Ga jij ook iets doen met World Cleanup Day? Als we morgen allemaal een uurtje uittrekken voor dit mooie doel maken we samen een gigantisch verschil. Ik zeg: gewoon meedoen, al is het maar in je eigen straat!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply