Doe jij ook mee aan de VeganChallenge?

26 september 2019
Vegan

Woehoe, de VeganChallenge gaat op 1 oktober weer van start! Al ooit van gehoord? De Nationale Week zonder Vlees heeft wel wat meer bekendheid gekregen, maar ook de VeganChallenge wordt elk jaar groter. Al meer dan 50 duizend man zijn deze challenge aangegaan. Voor deze editie staat de teller tot nu toe op ruim 3000 deelnemers. Goed bezig Nederland!

De VeganChallenge is opgezet door een team hardwerkende vrijwilligers, die het een stukje makkelijker en laagdrempeliger willen maken om kennis te maken met veganistisch eten. Wat kun je verwachten als je je inschrijft? Een maand lang gratis een heleboel lekkere recepten, interessante blogs en nieuwsbrieven, samengestelde weekmenu’s en nuttige tips.

Waarom zou ik meedoen?

Ik hoor het je denken! Als mensen mij vragen waarom ik veganist ben, kan ik dit vaak maar moeilijk onder woorden brengen. Dit komt deels doordat ik niemand het gevoel wil geven dat wat zij doen niet goed is. Uiteindelijk komt veganisme er voor mij op neer dat ik op geen manier wil bijdragen aan dierenleed. Deze tekst op de website van VeganChallenge verwoordt dit heel mooi (en veel beter dan ik zou kunnen):

Veganisme is een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp of productiemiddel. In de bio-industrie, maar ook in de biologische veehouderij is het winstoogmerk helaas belangrijker dan een dierenleven.

De dieren worden gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood. Veel mensen kiezen voor een veganistische levensstijl omdat zij niet meer bij willen dragen aan dit dierenleed.

bron: https://veganchallenge.nl/waarom-meedoen-aan-de-veganchallenge/

Natuurlijk wil niemand bijdragen aan dierenleed. Het zit ‘m er denk ik meer in dat veel mensen niet na (willen) denken over wat er op hun bord ligt en hoe het daar terechtgekomen is. Hoe meer ik te weten kwam over de bio-industrie, hoe minder ik ermee te maken wilde hebben. Maar de gruwelen van de bio-industrie terzijde: ik denk dat het altijd goed is om te weten waar je eten vandaan komt, want alleen zo kun je bewustere keuzes maken. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mensen die ervoor hebben gezorgd dat het op je bord terechtgekomen is – en voor jezelf.

Kennismaken met plantaardig eten

Wat ik soms een beetje vergeet, is dat het veganisme voor vleeseters en vegetariërs kan voelen als abracadabra. Toen ik net stopte met dierlijke producten eten, voelde ik me best bezwaard als mensen aanboden om voor me te koken, omdat dat geen eitje (pun intended) is als je zelf wel alles eet. Kom ik weer aanzetten met mijn lijst van wat ik allemaal niet eet… Ik merkte ook dat gerechten bedenken en ingrediëntenlijsten checken voor anderen bij lange na niet zo logisch en vanzelfsprekend was als in mijn hoofd. Wat kun je dan wel maken voor avondeten? Welke chips kun je eten? Wat doe je dan eigenlijk op brood, en mag je überhaupt wel brood? (Het antwoord is ja, je mag gewoon brood. 😉)

Als je erover nadenkt is dat natuurlijk helemaal niet gek. We kennen al van jongs af aan dezelfde gerechten, en daar zitten in 99% van de gevallen dierlijke producten in. Vlees en vis vervangen kan al als een uitdaging voelen, laat staan zuivel en ei. Aaah, paniek! Voor mij was het in het begin ook echt even mijn weg vinden. Ontdekken welke producten die ik al gebruikte veganistisch waren, welke alternatieven er waren en wat er allemaal nog meer op de markt is. Ik vond (en vind) dit heel interessant en ook heel leuk om uit te zoeken en te ontdekken, maar ik kan me voorstellen dat het voor niet-veganisten kan voelen als één groot vraagteken.

Daarom vind ik het ook zo leuk om recepten op mijn blog te delen. Zo kan ik laten zien wat er allemaal wél mogelijk is, en dat het echt niet zo is dat er alleen maar groente overblijft. En dat is ook wat de VeganChallenge probeert te doen. Inspiratie geven om eens wat nieuws te proberen en te ontdekken hoe je jouw voedingspatroon iets plantaardiger kunt maken.

Doe het op jouw manier!

Misschien vind je een hele maand plantaardig eten een te grote stap, maar vind je het wel belangrijk om iets bewuster om te gaan met wat je eet. Of wie weet werkt het voor jou beter om één vaste dag per week plantaardig te eten, of één maaltijd per dag. Of misschien vind je het leuker om dit samen met je partner of vrienden te doen?

Hoe dan ook is het een leuke uitdaging om je in te schrijven voor de VeganChallenge, om te kijken wat er allemaal aan tips en recepten voorbij komt en welke dingen je wel eens uit zou willen proberen. Het doel is uiteindelijk om je kennis te laten maken met plantaardig eten, en hoe je dat doet is helemaal aan jou. Alleen maar recepten van mijn blog maken kan natuurlijk ook, al ben ik bang dat je daar nog geen maand mee kan vullen, haha. Moraal van het verhaal: doe het lekker op jouw manier, want jij kent jezelf het beste.

In ieder geval onwijs veel SUCCES en PLEZIER gewenst de komende maand aan alle deelnemers van de VeganChallenge. Ik doe lekker met jullie mee!

 

En, ga jij je inschrijven voor de VeganChallenge? Waarom wel of niet? Heb je misschien nog ideeën over hoe ik het makkelijker of leuker voor je kan maken met plantaardige recepten, blogs of tips? Deel dat dan in de reacties! Dan ga ik zeker mijn best voor je doen. 🙂

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Karin 27 september 2019 at 10:38 am

  Ik was een van de mensen die net de handen in het haar kon(kan) staan als je bij ons komt eten. Maar hoe meer ik er aan gewend raak, hoe minder moeilijk het wordt om iets op tafel te zetten dat past in een vegan leefstijl. En dat vegan eten en hapjes minstens even lekker zijn als ‘gewoon’ eten bewijs jij elke keer als je ons verwent met jouw kook- en bakkunsten!

  • Reply floorsgroenehoekje 27 september 2019 at 10:56 am

   Wat een lieve reactie, dankjewel Karin! Dan zal ik lekker voor jullie blijven bakken en kokkerellen haha!

 • Reply Patty 27 september 2019 at 3:41 pm

  Door jouw stappen van alleseter naar vegetariër naar veganist is het veganisme langzaam aan voor mij bekender geworden.
  Ik eet al zo goed als vegetarisch en met enige regelmaat veganistich. Een challenge is denk ik goed om er zo in een maand tijd veel mee bezig te zijn en te gaan experimenteren met een nieuwe manier van eten. Ik zeg niet dat ik er deze maand voor de volle 100% voor ga, maar ik ga me zeker inschrijven en laat me informeren verrassen!

  • Reply floorsgroenehoekje 27 september 2019 at 5:58 pm

   Top! Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen 🙂

 • Reply Señor Flamingo 27 september 2019 at 9:12 pm

  Het grootste bezwaar voor mensen om over te gaan is waarschijnlijk gebrek aan routine. Als ik ga zoeken kan ik heus wel iets zonder dier op tafel zetten. Maar de simpele dingen waar ik niet voor na hoef te denken (ontbijt, lunch!) en zonder naar de toko te hoeven.

  Veganees voor luie mensen?

  • Reply floorsgroenehoekje 28 september 2019 at 12:06 pm

   Het mooie is dus dat eigenlijk alle vervangers van ‘standaard’ producten (boter, melk, kookroom, yoghurt, roomijs, vlees/vis, soms zelfs kaas) tegenwoordig ook in de gewone supermarkt te verkrijgen zijn. Het is denk ik vooral zo dat mensen die zich er nooit in verdiept hebben zich er niet van bewust zijn hoe makkelijk het is om af en toe voor plantaardige varianten te kiezen. Maar eigenlijk kun je juist zonder zulke vervangers nog veel lekkerdere maaltjes op tafel toveren met een heleboel verse groente, granen en kruiden!

 • Reply Martin 28 september 2019 at 10:35 am

  Hoi Floor. Goed bezig jij! Dank voor het onder de aandacht brengen van de challenge. Ik heb me zojuist aangemeld. Ben benieuwd naar wat er zoal op tafel komt. Sta er in ieder geval voor open 🙂

  • Reply floorsgroenehoekje 28 september 2019 at 12:08 pm

   Dankjewel Martin, superleuk dat je je hebt ingeschreven! Ik ben zelf ook heel benieuwd, dit wordt voor mij ook de eerste keer! Niet echt een challenge meer om een maand vegan te eten, maar vind het wel heel interessant om te zien wat er allemaal voorbij komt 🙂

  Leave a Reply