Tomatenrisotto met olijven

2 oktober 2019
risotto

Er zijn twee dingen die je waarschijnlijk nog niet van mij weet. #1: ik ben GEK op risotto (but aren’t we all?). En #2: ik heb altijd een enorme hekel gehad aan olijven. Tot ik veganist werd, en erachter kwam dat olijven vaak het enige vegan borrelhapje op de menukaart waren. Ik heb ze echt moeten leren eten, en nu vind ik ze heeeerlijk. Echt, geef mij een bakje olijven en een cocktailprikker en ik ben tevreden hoor. Liefst nog met een wijntje erbij, en misschien wat chipjes of toastjes met hummus, hmmm… Oeps, ik raak even afgeleid.

Maar: risotto! Echt een grote favoriet hier in huis, ook wanneer er mensen komen eten. Dit is zo’n gerecht dat je gerust kunt maken als er rasechte vleeseters komen eten, zonder dat ze in paniek raken van allemaal enge ingrediënten zoals sojaroom of linzen. Trust me, hier mist niemand dierlijke producten in. Risotto wordt van zichzelf al vrij romig door de bereiding met bouillon, dus kaas of room is echt niet nodig. Een lekker vol bord smeuïge risotto, daar wordt toch iedereen blij van?!

Dit is het recept voor vegan tomatenrisotto!

Wat heb je nodig voor tomatenrisotto?

Aantal porties: 3

300 g risottorijst
1 ui
4 teentjes knoflook
1 blik tomatenblokjes (400 g)
200 g troscherrytomaatjes
1 handje verse zwarte olijven (ik had er 14, om precies te zijn)
2 handjes basilicum
900 ml groentebouillon
Olijfolie
Versgemalen peper en zeezout

Hoe maak je tomatenrisotto?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de cherrytomaatjes nog aan de tros in een ovenschaal of op een bakplaat met bakpapier, en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Zet voor 30 minuten in de oven. Tijdens het wachten maak je de risotto!

2. Snijd de ui in kleine blokjes en pers de teentjes knoflook fijn. Snijd de olijven in dunne ringetjes. Pluk de basilicumblaadjes en scheur ze in stukjes. Maak 900 ml groentebouillon van 2 groentebouillonblokjes.

3. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote pan en bak de uienblokjes een paar minuutjes aan totdat ze glazig worden, maar niet bruin. Voeg dan de knoflook en de tomatenblokjes toe. Daarna voeg je ook de risottorijst toe aan de pan en schep je alles goed door elkaar. Bak dit een paar minuten zonder dat de risottorijst vast gaat plakken aan de bodem van de pan. Zodra de risottorijst wat glazig gaat zien kun je de bouillon toevoegen.

4. Voeg telkens ongeveer een soeplepel bouillon toe aan de risotto en blijf zachtjes roeren totdat het vocht volledig opgenomen is. Daarna voeg je telkens weer een beetje nieuwe bouillon toe, totdat de risotto gaar is! Blijf steeds goed roeren. De ene keer heb ik iets meer bouillon nodig dan de andere, afhankelijk van hoe hoog het vuur staat, dus misschien heb je niet precies 900 ml bouillon nodig. Wanneer de risottorijst de juiste textuur heeft (even proeven), is je risotto klaar!

5. Schep op het laatst de olijven en basilicumblaadjes door de risotto, maar houd een paar blaadjes apart voor de garnering. Nu verdeel je de risotto over drie diepe borden, garneer je met basilicumblaadjes en leg je de trostomaatjes bovenop!

That’s all!

Helemaal niet moeilijk (wat veel mensen wel denken van zelf risotto maken), en mega lekker! De echte kenner zal risotto geen risotto vinden zonder witte wijn, dus voel je vrij om daar een scheutje van toe te voegen voordat je de bouillon toevoegt. Dan heb je dus wel iets minder bouillon nodig. Ik vind het altijd lekkerder zonder wijn, maar niet iedereen is zo’n gekkie als ik. 😊

risotto

En en en, ga je deze risotto maken? Overigens ook een leuk idee als je de VeganChallenge volgt deze maand en nog op zoek bent naar een toegankelijk en lekker vegan recept!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply