Maak je eigen havermelk!

7 oktober 2019
havermelk

Lijkt net echte melk, hè? Ik had echt niet verwacht dat zelfgemaakte melk zo mooi wit zou worden als echte melk, maar het is toch echt zo. En het is ook nog eens spotgoedkoop, makkelijk en lekker! Een hele goede manier om kosten en afval te besparen.

Sinds ik wist dat het mogelijk was om zelf melk te maken, ben ik flessen gaan sparen. Ken je die glazen flessen appelsap of perensap uit de supermarkt? Als je ze na gebruik afwast en het label erafhaalt heb je dus superleuke flessen om je zelfgemaakte melk in te doen! Of ranja, of ijsthee, of whatever you like. Nu koop ik elke keer dat ik sap nodig heb zo’n fles, dus inmiddels heb ik er al 3. Ik wil er eigenlijk naartoe dat ik een hele rij glazen potten en flessen in onze open keukenkast heb staan.  Je kunt er bijvoorbeeld havermout, pasta, rijst, gedroogde bonen of noten in doen, noem maar op. Ziet er zo gezellig uit! En het is tegelijk een mooie manier om je afval en plasticverbruik te verminderen. Als je erg anti-verspilling bent kun je er zelfs nog voor kiezen om je restjes havermout te gebruiken om havermoutpap of koekjes van te maken (misschien wel mijn favoriete havermoutkoekjes!).

DIY havermelk

Mijn eerste DIY – of eigenlijk MIY (Make It Yourself) – projectje was dus havermelk. En dat bleek ontzettend makkelijk te zijn! Eigenlijk heb je alleen maar water, havermout en een smaakmaker nodig. Het is voor de smaak wel aan te raden om een zoetig ingrediënt toe te voegen. Ik had nog agavesiroop staan, maar je kunt  bijvoorbeeld ook ahornsiroop of dadels gebruiken. Ik heb ook een klein beetje zout toegevoegd als smaakversterker. Maar eigenlijk kun je het zo gek maken als je zelf wil.

Je hebt aan materialen bijna meer nodig dan aan ingrediënten, haha. In ieder geval een blender en dus een fles (of afsluitbare beker of kan) om je melk in te bewaren. Verder heb je ook iets nodig om te melk mee te zeven. Ik gebruikte hiervoor een theedoek, maar ik kan me voorstellen dat een kaasdoek hiervoor beter werkt. Of eigenlijk moet ik zeggen sneller. Een theedoek werkt namelijk prima, maar je bent wel even bezig met de melk eruit knijpen (klinkt lekker smakelijk hè?). Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Als je de havermelk voor herhaling vatbaar vindt kun je altijd nog kijken wat voor jou het beste werkt!

Wat heb je nodig voor 1 fles havermelk?

90 g havermout
800 ml water
1 el agavesiroop (of ahornsiroop, of 2 dadels)
Snufje zout

Hoe maak je havermelk?

1. Gooi alle ingrediënten samen in een blender – en blenderen maar! Er zitten geen harde ingrediënten tussen, dus waarschijnlijk ben je al snel klaar.

havermelk

2. Pak een grote kom en leg er een theedoek (of kaasdoek) overheen. Schenk nu beetje bij beetje de havermelk op de theedoek en knijp het samen zodat de melk er aan de onderkant uit komt. Gek genoeg lijkt het een beetje alsof je een koe aan het melken bent. 🙂

havermelk

3. Ga hiermee door tot je alle melk gehad hebt en tadaaa! Je hebt je eigen melk gemaakt, waar geen koe aan te pas is gekomen. Schenk de melk in een fles of afsluitbare kan en bewaar in de koelkast. De melk blijft zeker een kleine week goed! Het kan wel zijn dat je wat bezinksel krijgt, dus voor gebruik even schudden en you’re good to go.

Ik zou de melk vooral aanraden voor koud gebruik, bijvoorbeeld door je ontbijtgranen of in je koffie. Bij het opwarmen zet de havermout namelijk iets uit en wordt de textuur dikker dan van normale melk. Iets om in het achterhoofd te houden!

havermelk

Gebruik jij ooit plantaardige melk? Wat is je favoriete soort? Je kan allerlei soorten plantaardige melk zelf maken, dusss…. misschien schrijf ik de volgende keer wel een blog over jouw lievelingsvariant. 😉

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Patty 8 oktober 2019 at 7:41 am

  Nou, dat ga ik zeker zelf maken. De winter komt eraan en opstarten met warme havermoutpap werkt als een kacheltje. En voor havermoutpap kun je deze melk natuurlijk wel proberen!

  • Reply floorsgroenehoekje 8 oktober 2019 at 10:34 am

   Jaaa havermoutpap, altijd goed!

 • Reply Patty 8 oktober 2019 at 7:42 am

  en waar ik proberen zei bedoel ik gebruiken 🙂

 • Reply Karin 8 oktober 2019 at 9:08 am

  Ik heb pas ( wegens eczeem) gebaad in havermelk. Ik voelde me bijna als Cleopatra 😂. Ongeveer honderd gram droge havermout in een zakdoek of sok binden en in het warme water hangen. Bundeltje kan je gebruiken om je mee te ‘wassen’ . Werkt perfect tegen jeuk.
  (Onthouden als tip voor als je een kindje in je omgeving hebt met waterpokken!)
  Leuke tip weer! We gebruiken niet zoveel melk maar wie weet komt het nog eens van pas!

  • Reply floorsgroenehoekje 8 oktober 2019 at 10:35 am

   Haha! Ja het schijnt heel kalmerend te werken als je een droge huid hebt. Dus eigenlijk heb jij je eigen variant van havermelk al gemaakt 😉

  Leave a Reply