Pizza vegetariana

11 oktober 2019
pizza

Deze lekkere pizza vegetariana maakte ik al een paar maanden terug, toen ik net begonnen was met mijn blog, maar ik was er nog niet eerder aan toegekomen om het recept te delen. Nu er ineens allemaal nieuwe vegan diepvriespizza’s op de markt komen (de Lidl heeft een lekkere met spinazie, en vanaf deze week ligt er bij de AH ook een vegan Ristorante pizza in het vriesvak, yesssss!!!), is mijn liefde voor pizza weer helemaal aangewakkerd. Hoog tijd om dit recept eens te plaatsen dus!

Ik zal heel eerlijk zijn: vegan pizza haalt het voor mij niet helemaal bij de variant met kaas. Hoewel ik nooit zo’n kaasmonster ben geweest was ik wel echt een pizzamonster. Pizza is altijd mijn lievelingseten geweest, en dan niet eens de lekkere verse pizza van de Italiaan, maar gewoon de diepvriespizza’s van Ristorante.Β  Vandaar ook mijn grote blijdschap toen ik hoorde over de nieuwe vegan variant. πŸ˜‰ Zonder kaas krijg je toch een andere smaak en een ander soort pizza. En van vegan kaas word ik eerlijk gezegd niet heel vrolijk…

Maar gelukkig kun je zonder kaas nog steeds superlekkere pizza’s maken, die bovendien een stuk gezonder en minder vet zijn. Ik varieer altijd maar wat met verschillende soorten groente: ui, knoflook, champignons, paprika, courgette, aubergine, olijven, kappertjes, spinazie, artisjok en tomaat vind ik het lekkerst als topping. Voor dit recept besloot ik op de klassieke toer te gaan met een pizza vegetariana, zoals ik ‘m ook bij de Italiaan krijg!

Wat heb je nodig voor pizza vegetariana?

Voor 2 ronde pizza’s

Bodem
Mix voor pizzabodem (ik gebruikte die van Koopmans, omdat we die een keer in een boodschappenpakket hadden gekregen)
250 ml koud water
2 el olijfolie

Pizzasaus
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 ui
2 teentjes knoflook
1 tl suiker
1 tl Italiaanse kruiden
Scheutje olijfolie
Versgemalen peper en zeezout

Toppings
1 rode paprika
1 ui
Potje artisjokken (180 g)
Bakje gemengde olijven
Handje rucola

Hoe maak je pizza vegetariana?

1. Begin met je pizzasaus. Versnipper de ui en pers de knoflook uit. Verwarm een scheutje olijfolie in een sauspannetje en bak de ui op laag vuur tot de ui glazig gaat zien. Voeg dan de knoflook, Italiaanse kruiden en suiker toe en als laatste de tomatenblokjes. Roer de saus goed door en laat indikken. Als je saus de juiste dikte heeft, proef ‘m dan even en breng op smaak met peper en zout. Pureer het nu met een staafmixer of in een blender tot een gladde saus. (Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare pizzasaus gebruiken als je dit te veel werk vindt).

2. Maak nu het pizzadeeg door de ingrediΓ«nten in een grote kom te mengen met een mixer met deeghaken. Kneed het nog even goed door met je handen en verdeel het deeg in twee ballen. Strooi wat bloem over een schoon oppervlak (je aanrecht of eettafel). Rol de ballen deeg hierop uit met een deegroller tot je een ronde vorm hebt van de juiste grootte. Hoe dunner hoe beter vind ik zelf, want ik vind een lekker knapperige bodem echt wel een must als het om pizza gaat.

pizza

3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in dunne halve ringen, de paprika in reepjes, de olijven in ringetjes en de artisjokken in stukken.Β  Leg je pizzabodems op een bakplaat met bakpapier en schep er wat pizzasaus overheen. En nu het leukste gedeelte van pizza maken: beleggen maarrr! Verdeel de paprika, ui, artisjokken en olijven over de pizza’s en schuif ze ongeveer 25 minuutjes in de oven.

pizza

4. Als de pizza’s klaar zijn bestrooi je ze nog met een handje rucola en snijd je ze in punten. Smakelijk!

pizza

Wat zijn jouw favoriete pizzatoppings? En zou jij kaas kunnen missen op een pizza of zou jij er ook een beetje moeite mee hebben? Laat het hieronder weten, ik ben benieuwd!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply hans 13 oktober 2019 at 11:27 am

    balen dat onze oven stuk is

  • Leave a Reply