Stap #1 voor een betere wereld: jezelf inlezen

26 oktober 2019
learn

Heb jij je ooit écht verdiept in onderwerpen als het klimaat of dierenwelzijn? Niet omdat je toevallig iets op je tijdlijn of op televisie voorbij zag komen, maar omdat je er oprecht  meer over wilde weten? In dit artikel leg ik uit waarom ik er heilig van overtuigd ben dat je goed inlezen de eerste stap is die je kunt zetten naar een betere, schonere en eerlijke wereld!

Reacties in mijn omgeving

Inmiddels ben ik ongeveer twee maanden bezig met Floors groene hoekje. Ik heb in die tijd al veel enthousiaste reacties gekregen van lezers. Echt superfijn en leuk om te horen, want ik doe dit natuurlijk niet alleen voor mezelf! Al vind ik het eigenlijk wel heel leuk om eens een echte hobby te hebben, haha. Maar aan sommige mensen in mijn omgeving merk ik juist dat ze er niet zoveel mee kunnen, al dat gelul over veganisme en een groene levensstijl. Ik hoor ze soms bijna denken: ‘komt ze weer aan hoor, met haar duurzaamheid’.

En ergens is dit natuurlijk helemaal prima, want niet iedereen kan dezelfde interesses hebben. Maar aan de andere kant denk ik ook… Is de wereld waar we op leven niet dat ene onderwerp waar wél iedereen zich betrokken bij zou moeten voelen? We hebben ten slotte maar één exemplaar. Als dat naar de haaien gaat, dan wij net zo goed. Dat is toch de best denkbare reden om ons er massaal voor in te zetten, zou je denken. Toch merk ik dat er veel mensen zijn die zich niet of nauwelijks bezighouden met dit onderwerp.

De staat van het klimaat

Gisteren was op NPO1 De staat van het klimaat te zien. Niet gezien? Hier kun je de aflevering terugkijken. Zeker doen, ik vond het heel interessant! In dit programma worden de klimaatdoelen van Nederland besproken, en wordt er gediscussieerd over verschillende onderwerpen die met het klimaat te maken hebben. Wat mij het meest is bijgebleven van het hele programma, is de reactie van een presentator op een stelletje dat hun huis verkocht heeft en in een tiny house is gaan wonen.

Ken je het concept van tiny houses? Dit zijn superschattige kleine huisjes, waar de essentie in zit van wat je nodig hebt, zoals je keuken, bed, zitplek, douche, wc, en meer niet. Geen onnodige rommel of ruimtes die je eigenlijk niet gebruikt. Stiekem wil ik ook wel in zo’n huisje wonen, maar ik denk niet dat ik mijn huisgenoten (manlief en twee grote katers) daar blij mee zou maken…

Kwestie van perspectief

Maar goed, dit stelletje had dus van alles opgegeven en weggegeven, en een heleboel duurzame oplossingen bedacht voor hun huisje. Ik vind dat dus geweldig om te zien, want wat een toewijding! De presentator wilde denk ik even een tegengeluid laten horen, want hij zei: “maar al die mensen in China dan? Denk je dat het in verhouding met de enorme bevolking van China uitmaakt dat jullie hier samen in je tiny house zitten?”. Ik denk dat heel veel mensen op deze manier kijken naar duurzaamheid. Wat maakt het uit als ik gewoon vlees en zuivel eet en af en toe vlieg, als we met bijna 8 miljard mensen zijn waarvan er veel een stuk vervuilender leven dan ik? Waarom zou ik dan iets veranderen?

Hier zit zeker een kern van waarheid in. Maar zoals de gelukkige bewoonster van haar tiny house het zei: “Dat kan dan wel zijn, maar ik doe liever dit dan niets.” Als je naar het grote geheel kijkt is het makkelijk om gedemotiveerd te raken en te denken dat je geen verschil kunt maken. Maar we moeten ergens beginnen, en we zullen toch echt met zijn allen anders moeten gaan leven als we willen dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog een mooie aarde hebben om op te leven. De beste (en misschien wel enige plek) om te beginnen ben je zelf, toch?

Be the change you wish to see in the world

I know, lekker afgezaagd – maar het is wel zo. Dat jij maar één klein mensje bent op de grote hoop, betekent niet dat jouw invloed niet verder kan gaan dan wat jij zelf doet. Als jij laat zien dat je je ergens voor inzet, dan zullen de mensen om je heen daar alleen maar respect voor hebben. Waarschijnlijk is het zelfs zo dat je hiermee de mensen om je heen anders naar hun eigen gewoontes en leven laat kijken. Zo gaan zij op hun eigen manier ook weer bewuster leven, en daar inspireren zij weer anderen mee.

Ik geloof er echt in dat we de goede kant op gaan en dat veel mensen steeds bewuster leren kijken naar hun eigen aandeel in het geheel. Geef het een paar jaar (of misschien een paar generaties), en ik denk dat de wereld er heel anders uit zal zien. En dat bedoel ik natuurlijk op een positieve manier!

Voordat je je echter bezig gaat houden met wat je wel of niet kunt doen, is stap 1 om je bewust te worden van de omvang van het probleem. Motivatie en de wens (of eigenlijk noodzaak) om iets te veranderen, komt niet uit de lucht vallen. Als jij je ergens niet in verdiept, zal je zienswijze niet snel veranderen. Maar als je alle feiten zou hebben, en zou weten wat er allemaal bij komt kijken als jij bepaalde keuzes maakt, zou je misschien wel hele andere keuzes maken. En als dat niet zo is dan is dat je goed recht, maar je snapt de keuze die je maakt in ieder geval, en dat is het belangrijkste.

We willen er zelf achter komen, toch?

Ik ben vast niet de enige die af en toe (oké, heel vaak) een beetje koppig kan zijn. Ik ontdek liever iets zelf, dan dat iemand anders het mij vertelt. Dit is iets waarvan ik denk dat veel mensen het zullen herkennen. We komen ergens het liefst zelf achter, op onze eigen manier en op ons eigen tempo, of niet?

Hier heb ik een mooi voorbeeld van. Een paar weken geleden heb ik een blog geschreven over de VeganChallenge, waarna mijn moeder besloot om zich in te schrijven (yay!). Als vegetariër (of eigenlijk pescetariër, want ze eet wel vis) was ze benieuwd naar de nieuwsbrieven en recepten, maar volgens mij verwachtte ze er verder niet heel veel van na die maand. Inmiddels is de Challenge bijna afgelopen, en heb ik haar zienswijze elke keer dat ik haar zag, een beetje zien veranderen.

Ze is nu volop aan het experimenteren met plantaardig koken en bakken. Natuurlijk ook geen straf voor mij als dochter die af en toe mee mag komen snoepen. 😉 Zuivel en eieren eten, daar voelt ze zich niet meer fijn bij, en ze is zelfs aan het overwegen of ze nog wel wol wil gebruiken. Zoals ze het zelf verwoordt, is ze geschrokken en aan het denken gezet door alle informatie in de nieuwsbrieven over de bio-industrie. Dat je door eieren of zuivel te eten nog steeds bijdraagt aan dierenleed en het slachten van dieren, heeft ze mij wel vaker horen zeggen, maar omdat het nu uit een andere hoek kwam en op een andere manier werd uitgelegd, drong het nu ineens echt tot haar door. (Misschien zit het wel in de familie om niks van een ander aan te nemen, haha.)

Ieder op z’n eigen manier

Ook bij andere mensen in mijn omgeving zie ik dat ze anders zijn gaan kijken naar de wereld nadat ze een indrukwekkend boek hebben gelezen, bijvoorbeeld Het klimaat zijn wij van Jonathan Safran Foer. Of nadat ze een confronterende documentaire hebben gezien (zoals Cowspiracy of Forks over Knives). Tot een paar jaar geleden gaf ik zelf eigenlijk geen donder om het klimaat, Over de dieren dacht ik ook geen moment na als ik een hamburger at. Maar hoe meer ik geconfronteerd werd met de feiten, hoe meer ik na ging denken over mijn rol hierin, en hoe minder ik ermee te maken wilde hebben. Toen ik me schuldig begon te voelen over het feit dat ik vlees en kaas at en vaak de auto pakte, was dit voor mij een heel duidelijk signaal dat ik iets anders wilde gaan doen.

Of je nu heel erg betrokken bent bij het milieu of nog niet zo, je wordt nooit slechter (of dommer) van je ergens in verdiepen. Hoe ik het zie, is dat je jezelf in ieder geval de kans moet geven om keuzes te maken waar je achter staat. En dat kun je alleen doen als je er meer over weet. Waarschijnlijk heb je je al een beetje verdiept in onderwerpen als duurzaamheid en dierenwelzijn, anders zou je denk ik niet op mijn blog terecht zijn gekomen. Ik zou dus zeggen: blijf lekker lezen (maar niet alleen hier) en blijf jezelf ontwikkelen op jouw eigen manier.

natuur

Wat zijn dingen die jou aan het denken hebben gezet of bewuster hebben gemaakt? Zou jij net zoals ik liever zelf ergens achter komen, of vind je het juist fijn om in gesprekken met andere mensen een andere visie te horen dan de jouwe?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Patty 26 oktober 2019 at 1:11 pm

  Wat een prachtig pleidooi voor meer bewustwording. Er moet zeker wat veranderen, we kunnen niet zo doorgaan. We leven in 2019 en het is niet meer de “ver van mijn bed-show”. We zitten er met z’n allen middenin en kunnen onze ogen niet meer sluiten voor het verval wat zich voor onze ogen aan het voltrekken is. Het is aan ons allen om onze verantwoordelijkheid te nemen om deze prachtige aarde, die wij slechts in bruikleen hebben, met respect voor al wat leeft, te helen en door te geven aan volgende generaties.
  Het doet mij goed te zien dat er veel jonge mensen zijn die, zoals jij, de (nood)klok luiden en ons wakker schudden.
  Dank daarvoor xxx

  • Reply floorsgroenehoekje 26 oktober 2019 at 1:14 pm

   Heel mooi verwoord en helemaal mee eens 🙂 Thanks voor je lieve reactie! Xxx

 • Reply hans 26 oktober 2019 at 1:34 pm

  Zoals je weet woon ik vlakbij de zeedijk in Friesland en natuurlijk willen we wel droge voeten houden, niet alleen wij maar ook de mensen die hier over 100 jaar leven. Om dat te bereiken zullen we toch echt nu actie moeten ondernemen. Goed dat jij ons daar ook op wijst.

  xxx

  • Reply floorsgroenehoekje 26 oktober 2019 at 11:35 pm

   Zo is dat! Pootjebaden is leuk, maar niet elke dag 😉 xx

  Leave a Reply