Mijn 5 redenen om veganist te worden (en blijven)

2 november 2019
Floor

Een vraag die mij (en met mij vast ook alle andere veganisten) vaak gesteld wordt: waarom ben je eigenlijk veganist? Ik vind dit eigenlijk altijd een rotvraag om te beantwoorden, haha. Ik vind het namelijk best wel moeilijk om ‘on the spot’ te verwoorden waarom ik deze keuze heb gemaakt. Het antwoord is namelijk veel uitgebreider dan “voor de dieren” of “voor het milieu”. En om nou meteen een betoog van een uur te gaan houden over dierenwelzijn en CO2-uitstoot is ook weer niet helemaal de manier om vrienden te maken, vrees ik. Maar ik vond het wel een mooi onderwerp om een blog aan te wijden. Dus: hier zijn mijn 5 redenen om veganist te worden (en blijven).

#1: Omdat het dieren zijn, geen producten

Weet je dat ik niet zo heel lang geleden nog vlees at? Ongeveer 3 jaar geleden ben ik aanzienlijk minder vlees gaan eten. In eerste instantie omdat ik mijn voetafdruk wilde verkleinen en erachter kwam dat vlees eten best wel een dingetje was voor het klimaat. Ik probeerde eerst ongeveer 3-4 dagen in de week vegetarisch te eten. Even later werd het: thuis vegetarisch, buiten de deur wat de pot schaft. Toen ik erachter kwam dat het zo totaal niet werkte (ik at zo alsnog de helft van de week vlees), ben ik van de ene op de andere dag helemaal gestopt met vlees en vis.

Rond die periode kreeg manlief een nieuwe baan bij een vleesverwerkingsbedrijf (I know, we zijn een bijzonder stel, haha), waardoor hij thuis ineens in geuren en kleuren ging vertellen over wat hij allemaal had gezien in het slachthuis. Hoe meer het erover ging tijdens het eten, hoe meer ik erbij stil ging staan dat mijn worstje geen worstje was en mijn hamburger geen hamburger. Althans, zo zag ik het niet meer. Ik zag varkentjes en koeien en kippen op mijn bord liggen, in plaats van de ‘producten’ die ik altijd gezien had.

Dit was echt een eye-opener voor mij, en ook de reden dat ik anderhalf jaar daarna de overstap maakte naar veganisme. Als je er echt over nadenkt, is het eigenlijk heel raar dat we dieren zo lief en leuk en grappig vinden, maar dat we ze wel doodmaken en opeten. Terwijl we weten dat ze zo’n rotleven hebben, zelfs als je kiest voor biologisch vlees. Je zou eigenlijk zeggen: je ziet ze als dier, of je ziet ze als eten, toch? Maar dat werkt toch niet helemaal zo in ons hoofd.

#2: Omdat eieren en zuivel net zo slecht zijn als vlees en vis

In eerste instantie zag ik het kwaad van eieren en zuivel niet in. Als vegetariër vond ik dat ik al genoeg deed voor de dieren. Ik vond het eerlijk gezegd moeilijkdoenerij om alles links te laten liggen wat met dieren te maken had. Beetje overdreven allemaal, dacht ik. Tot ik me er meer in ging verdiepen wat het eigenlijk betekent om eieren en zuivel te produceren, en wat voor triest leven de gemiddelde kip of koe heeft. Ik at dan wel geen vlees en vis meer, maar ik droeg nog steeds bij aan dierenleed en onrecht. Dus dit was het moment waarop ik dacht: houdoe, ik hou er gewoon helemaal mee op.

Veel mensen staan er niet bij stil (en ik tot dat moment ook niet) dat haantjes en stieren niet zoveel ‘product’ of geld opleveren als kippen en koeien, en daarom na de geboorte vaak meteen doodgemaakt worden. Een miserabel leven dat al na een paar dagen beëindigd wordt, vaak zelfs zonder eten en met een hoop angst en pijn. Wat ik me ook begon te realiseren is dat kalfjes bijna direct na de geboorte bij de moeder weggehaald worden, zodat de moedermelk gebruikt kan worden voor mensen. Ik ben dan geen moeder, maar je moet er toch niet aan denken dat dat bij je eigen kind gebeurt? De dieren leven vaak in slechte omstandigheden, in de viezigheid met veel te weinig ruimte, waardoor ze veel lichamelijke ongemakken en pijn krijgen.

Ik denk dat het goed zou zijn voor iedereen om een week mee te lopen in een slachthuis of op een boerderij, zodat ze zelf kunnen zien wat er gebeurt met de dieren. Je zou eigenlijk geen dierlijke producten moeten eten als je niet durft te zien hoe ze gemaakt worden, toch? Er zijn ook zat mensen die er geen moeite mee zouden hebben, maar als je er niet tegen kan om zoiets te zien zegt dat eigenlijk genoeg, denk ik.

Mocht je hier meer over te weten willen komen, kijk dan eens op de website van animalrights.nl. Hier kun je meer lezen over de leefomstandigheden van melkkoeien, kippen en andere dieren.

#3: Omdat plantaardig eten veel beter is voor het milieu

Heb je ooit de Voetafdruktest van het WNF gedaan? Dit is een online test die je kan vertellen hoe duurzaam jouw levensstijl is, en op welke fronten je nog kunt vergroenen. Toen ik de test een tijd geleden voor het eerst deed, schrok ik me echt rot van de uitslag. Ik dacht dat ik redelijk oké bezig was, maar volgens het WNF verbruikte ik een heleboel meer dan ik zelf dacht. Inmiddels heb ik al het een en ander veranderd in mijn levensstijl, dus scoor ik gelukkig een stuk beter: 3,54 hectare. Vergeleken met de gemiddelde Nederlander (6,3 hectare) doe ik het redelijk goed, maar van mij mag er nog wel de helft af eigenlijk. Mijn score betekent namelijk dat als iedereen zou leven zoals ik, we 2 aardbollen nodig zouden hebben. En voor zover ik weet hebben we er maar 1, dus dat is natuurlijk niet helemaal wenselijk.

Je voetafdruk wordt voor een groot deel gevormd door je eetgewoonten. Zoveel mogelijk vers, lokaal, onbewerkt en onverpakt eten is natuurlijk top. Maar wat je ook zeker niet moet onderschatten, is in welke mate dierlijke producten je voetafdruk vergroten. We helpen de zee en het regenwoud om zeep met onze eetgewoonten. Voor de dieren die we eten hebben we enorm veel voedsel nodig, terwijl als we direct het voedsel zouden eten dat de dieren eten, we véél minder nodig zouden hebben. Wist je bijvoorbeeld dat er voor 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voedsel nodig is? Daarnaast is de hoeveelheid broeikasgassen die uitgestoten worden om vlees, zuivel en eieren te produceren schrikbarend hoog.

Ik heb wel eens gelezen dat het beste dat je voor het klimaat kunt doen, is om plantaardig te gaan eten. Dit is denk ik een beetje kort door de bocht, want als je al niet elke dag vlees eet en veel lokaal eet, maak je misschien meer verschil door voortaan de auto te laten staan. Maar het geeft wel aan hoe ontzettend veel impact het kan hebben als je dierlijke producten laat staan. Als je meer te weten wil komen over de milieu-impact van dierlijke producten, lees dan bijvoorbeeld eens dit artikel van Greenpeace.

#4: Omdat ik vegan eten gewoon lekkerder vind!

Ja, echt! Ook toen ik nog alles at, koos ik in restaurants regelmatig voor een vega optie. Ik vind vlees en kaas hartstikke lekker hoor, maar ik vond de vega opties vaak net zo lekker of nog lekkerder. Het lijkt wel alsof sommige koks meer hun best gaan doen op de verschillende smaken en texturen van een gerecht als er geen vlees of vis in zit.

Maar hoe ontzettend veel je eigenlijk kunt doen met plantaardig eten, heb ik pas ontdekt toen ik vegan werd. In het begin was het echt even nadenken hoe ik alle ingrediënten ging vervangen die voorheen altijd het hoofdbestanddeel waren van mijn maaltijd. Qua voedingswaarde, maar vooral ook qua smaak en bite. Maar door veel recepten en verschillende producten en vervangers te proberen heb ik een heleboel superlekkere gerechten ontdekt. Sinds ik veganist werd ben ik zoveel meer gaan eten! Niet in hoeveelheid, haha. Alhoewel, misschien trouwens ook wel een beetje. Ik bedoel: vegan ijs met half zoveel calorieën, daar mag je twee keer zoveel van eten, toch? 😉

Nu lust ik eigenlijk alles, terwijl ik voorheen best een picky eater was. Ik vind het ook gewoon heel leuk dat ik vaker met verschillende producten, keukens en smaken aan het experimenteren ben. Zo probeer je nog eens wat nieuws, toch? Elke dag AVG, pasta of bami wordt ook saai. Kijk maar eens bij mijn recepten wat je allemaal voor heerlijks kunt kokkerellen met plantaardige ingrediënten! Ook in restaurants eet ik nu veel beter. Ze weten er (bijna) altijd wel iets superlekkers en moois van te maken, daar sta ik elke keer weer van versteld. Vaak is het zelfs zo dat Jasper het lekkerder vindt wat ze voor mij in elkaar hebben geflanst dan wat hij zelf besteld heeft! En bovendien kan ik met vegan eten veel makkelijker mijn buikje rond eten zonder de hele avond vervelend vol te zitten, of kilo’s aan te komen. Ook wel een fijne bijkomstigheid.

#5: Omdat het goed voelt

Niet bepaald een onbelangrijke! Jep, ik kan het iedereen aanbevelen. Echt, ik ben dan misschien niet helemaal objectief, maar ik kan wel 100% eerlijk zeggen dat ik geen seconde spijt heb gehad van mijn keuze om veganist te worden. Sterker nog, het voelt als de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Not joking. Ik voel me beter en gezonder, ik geniet meer van eten en ik ben trots op de ‘opoffering’ die ik maak voor dieren en het milieu. Nu ben ik ook veel bewuster bezig met de voedingsstoffen en vitaminen die ik binnenkrijg, doordat ik mijn voedingspatroon anders ben gaan indelen. Best wel iets belangrijks eigenlijk, als je je bedenkt dat je lichaam moet draaien op het eten wat jij naar binnen werkt. Toch was ik daar nooit echt mee bezig toen ik nog alles at. Zo zie je maar!

Eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan met dit lijstje, maar dit waren de vijf grootste redenen waarom ik veganist ben geworden en gebleven! En jij? Als je nog geen vegetariër of veganist bent, wat zou voor jou een reden zijn om dierlijke producten links te laten liggen? Of als je het wel bent, wat waren jouw redenen om veganist te worden? Ik ben benieuwd!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Karin 3 november 2019 at 10:45 pm

    Na dik 30 jaar regelmatig koken (lang niet elke dag gelukkig, ik heb een schat van een echtgenoot die vaak de keuken induikt) is de lol van het koken er wel een beetje af. Gezin met vijf kinderen waarvan ieder wel iets had waar ze niet van hielden en helaas hadden ze allemaal een andere weerzin… Er zat dus altijd wel iemand niet blij aan tafel. Dat heeft mijn enthousiasme behoorlijk getemperd. Ik sta dus ook niet meer te springen om nieuwe gerechten en ingrediënten te proberen. Ik vrees dus dat voor mij de omschakeling naar vega of vegan een paar stappen te ver is. Voor een dagelijks vegan menu vrees ik dat ik een kok in zou moeten huren…. Maar bewuster omgaan met de oorsprong van het eten dat we maken is ook al een stapje in de goede richting las ik in je vorige blog😉.

    • Reply floorsgroenehoekje 5 november 2019 at 4:10 pm

      Ahhh komen jullie toch lekker bij ons eten! 😉

    Leave a Reply