Vegan pannenkoeken USA style

5 november 2019
pannenkoeken

Thank God for vegan pancakes! Gelukkig heb je helemaal geen ei en melk nodig voor lekkere pannenkoeken. Er zullen ongetwijfeld nog meer pannenkoekenrecepten volgen op mijn blog, maar ik vind het wel leuk om deze vegan pannenkoeken USA style als eerste met jullie te delen!

Glutenvrij = buikje blij

Nog een leuk weetje: deze pannenkoekjes zijn ook zo goed als glutenvrij! Ik heb pannenkoeken altijd al heerlijk gevonden, maar ik moest een pannenkoekenfestijn vroeger altijd bekopen met een avond buikpijn. Ook van tarwebommen als oliebollen, appeltaart en brood werd mijn buik nooit blij (maar mijn smaakpapillen helaas wel). Nu ik al een paar weken zo min mogelijk gluten eet, is mijn buikpijn bijna als sneeuw voor de zon verdwenen. Hoera! Wat een verschil zeg.

Ik probeer dus ook zoveel mogelijk recepten die ik hier plaats glutenvrij te maken, of in ieder geval met zo min mogelijk gluten. In dit recept heb ik bijvoorbeeld speltbloem gebruikt, waar veel minder gluten in zitten dan in tarwebloem. Heb je geen last van gluten of heb je geen speltbloem in huis? Dan is tarwebloem of een andere soort bloem ook helemaal prima. Voor de rest zou ik zeggen: laat je creativiteit erop los! Lekkere toppings op je pannenkoekjes zijn bijvoorbeeld schenkstroop/ahornsiroop/agavesiroop of vegan kwark/yoghurt met fruit. Of gebakken appeltjes, of pure chocoladepasta met banaan of hazelnoten, hmmm. Wat jij wil!

Wat heb je nodig voor vegan pannenkoeken?

270 g (spelt)bloem
2 tl bakpoeder
2 rijpe bananen
250 ml plantaardige melk (soja/haver/amandel/rijst/kokos, of zelfgemaakte havermelk)
3 el agavesiroop/ahornsiroop (te koop in de supermarkt)
1 el plantaardige olie (ik gebruikte arachide-olie, maar je kunt ook kokosolie of zonnebloemolie gebruiken)
2 tl kaneel
snufje zout

Hoe maak je vegan pannenkoeken?

1. Schil en prak de bananen. Voeg de banaan, olie, agavesiroop en plantaardige melk bij elkaar in een kom en klop even met een garde.
2. Meng de bloem met zout, kaneel en bakpoeder in een andere kom, en voeg dan de inhoud van de kommen bij elkaar. Goed mengen! Het wordt een vrij dik beslag (Amerikaanse pannenkoeken zijn veel steviger dan die wij gewend zijn). Je kunt wat melk toevoegen als je je pannenkoeken minder stevig wil hebben.
3. Verwarm een beetje olie of plantaardige boter in een koekenpan en schep een kleine soeplepel van het beslag in de pan. Verwarm een paar minuten aan beide kanten tot ze bruin zijn, schep je pannenkoekje op een bord en ga verder met nummer 2! Je haalt ongeveer 8 pannenkoekjes uit het beslag.
4. Garneer met je favo toppings en genieten maar!

pannenkoek met frambozen

Ga jij deze USA style pancakes maken? Dan zou ik het superleuk vinden als je een foto deelt op social media en mij daarin tagt! Ze staan goed op de foto, dus je zult er wel flink wat mensen hongerige buikjes van geven. 😉

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Joke 11 november 2019 at 10:16 pm

  Ziet er heerlijk uit. Mijn pannenkoeken mislukken altijd 🙈. Heb laatst als tip volkorenmeel en havermelk geprobeerd (geen andere ingrediënten nodig! Behalve voor eventuele toppings) en dat was een groot succes! Misschien keertje proberen?

  • Reply floorsgroenehoekje 12 november 2019 at 8:58 am

   Thanks voor de tip! Ga ik zeker een keer proberen.
   De pannenkoeken van Wat eet je dan wel zijn ook lekker! Die maakte ik eerst altijd. 🙂

 • Reply Fleur 13 november 2019 at 11:16 am

  Ik heb je recept gehalveerd, nog iets minder speltmeel gebruikt – ongeveer 90 gram – en het bakpoeder noodgedwongen vervangen door baking soda. Uiteindelijk lagen er 6 zoete, warme, fluffy pancakes op mijn ontbijtbordje (er gaan er 3 tegelijk in de pan), en om het comfort-food-gehalte nog wat te verhogen heb ik ze very American versierd met biologische fruitspread en 100% pindakaas. Amazing! 😉

  • Reply floorsgroenehoekje 13 november 2019 at 12:47 pm

   Oehhh dat klinkt heel goed! PB&J pancakes, ga ik ook eens doen!

  Leave a Reply