Mediterraanse rijstschotel

18 november 2019
rijstschotel

Vandaag deel ik dit recept voor Mediterraanse rijstschotel met jullie! Een lekkere verwarmend gerecht voor als het buiten koud is.

Veel van deze ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Wij hebben bijvoorbeeld altijd een pakje doperwtjes in de diepvries liggen. Zo kan ik makkelijk een handje extra greens toevoegen als ik een schotel, curry of pasta aan het maken ben. Meestal kook ik ze niet eens eerst, maar gooi ik ze direct in de pan met de andere groente. Scheelt weer tijd en afwas.

Ik heb ook altijd verse kruidenplantjes in de keuken staan, die ik met man en macht in leven probeer te houden. Soms tevergeefs, maar meestal kan ik weken of zelfs maanden doen met een plantje uit de supermarkt. Een plukje peterselie, basilicum of koriander (of in mijn geval een berg koriander) is toch een leuke toevoeging. Voor het oog en voor de smaakpapillen. 😉 Eerst gooide ik ze altijd weg als er niks meer te plukken was, maar sinds ik heb ontdekt hoe snel het weer aangroeit laat ik ze zo lang mogelijk staan. Free food y’all!

Dit recept is een geveganiseerde twist op deze Griekse rijstschotel, maar dan met de ingrediënten die ik op dat moment in huis had. Het resultaat vond ik zo lekker dat ik er maar meteen een paar foto’s van heb gemaakt om met jullie te delen. Als je nog restjes groente of kruiden hebt liggen kun je die ook prima gebruiken voor deze schotel. Hopelijk gaan jullie er net zo van smullen als ik!

Wat heb je nodig voor de Mediterraanse rijstschotel?

Aantal porties: 2-3

150 g pandanrijst
350 ml tomatenpassata
1 courgette
150 g doperwtjes
1 grote witte ui
3 teentjes knoflook
Potje zwarte olijven (140 g)
3 tl kappertjes
2 tl gedroogde peterselie
2 tl oregano
0,5 tl komijnpoeder
Scheutje olijfolie
Versgemalen zeezout en peper
Verse peterselie voor garnering

Hoe maak je de Mediterraanse rijstschotel?

1. Versnipper de ui, snijd de knoflook fijn en de courgette in kleine blokjes. Snijd de olijven in plakjes.

2. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar in licht gezouten water.

3. Bak ondertussen de ui glazig in een grote koekenpan met een flinke scheut olijfolie. Voeg daarna de knoflook, courgette en gedroogde kruiden toe. Schep goed door elkaar en bak de groente een paar minuten.

4. Voeg dan de doperwtjes en de tomatenpassata toe en roer alles goed door elkaar. Laat een paar minuten doorpruttelen terwijl je regelmatig roert. Voeg als laatste de olijven en kappertjes toe en breng de saus op smaak met versgemalen peper en zout.

5. Giet de rijst af, voeg toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Verdeel de rijst over de borden en garneer met een paar plukjes peterselie,

rijstschotelHou je nog een portie over? Dan kun je die de volgende dag prima mee naar je werk nemen als lunch, of ‘s avonds nog een keer opwarmen.

Smakelijk eten!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply