Wittebonensoep met knolselderij

2 december 2019
wittebonensoep

Dit weekend had ik zin om een lekker winters, vullend soepje te maken. Er stond hier al maanden een grote pot witte bonen in de kast, waar ik eigenlijk ooit zelf witte bonen in tomatensaus mee wilde maken maar waar ik nooit aan toe was gekomen. Maar met een verhuizing in het vooruitzicht wilde ik zoveel mogelijk voorraad opmaken om zo min mogelijk te hoeven sjouwen, dus 1 en 1 is 2! Het werd een wittebonensoep met knolselderij en een topping van gebakken rode ui, mais en rode peper.

Omdat dit soepje niet alleen van bouillon en groente gemaakt is, maar ook van witte bonen, kun je ‘m prima als maaltijdsoep eten. Je hebt meteen je eiwitten en vitaminen binnen, en je zult echt geen honger meer hebben na een flinke kom hiervan. Wij aten het samen met glutenvrij stokbrood, maar dat was voor mij niet voor herhaling vatbaar (de smaak van oliebollen is niet persé iets waar ik in een stokbrood naar op zoek ben). Het soepje daarentegen was heerlijk, en ga ik zeker vaker maken! Hopelijk gaan jullie er net zo van genieten als ik.

Wat heb je nodig voor wittebonensoep met knolselderij?

Voor 4 flinke kommen

1/2 knolselderij (met de andere helft kun je deze erwtensoep maken)
grote pot witte bonen (720 g)
1 witte ui
2 teentjes knoflook
900 ml groentebouillon

Voor de topping
klein blikje mais
1 rode ui
1 rode peper
2 tl paprikapoeder
versgemalen peper en zeezout
olijfolie

Hoe maak je de soep?

1. Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes. Snijd ook de witte ui en knoflook klein.

2. Snijd voor de topping de rode ui in kleine blokjes en de rode peper in blokjes of dunne ringetjes. Giet de mais af.

3. Verwarm een scheutje olijfolie in een grote soeppan en bak de witte ui in een paar minuten glazig. Voeg dan de knoflook en blokjes knolselderij toe. Roer alles goed door elkaar en laat een paar minuutjes bakken. Maak ondertussen de groentebouillon klaar.

4. Voeg de bouillon toe aan de pan, draai het vuur laag en laat de soep 10 minuten pruttelen. Giet dan de witte bonen af en spoel ze af onder de kraan. Voeg de witte bonen toe aan de soep en laat nog 10 minuutjes zacht doorkoken.

5. Bak in een aparte koekenpan in een flinke scheut olijfolie de rode ui een paar minuten. Voeg dan de rode peper, de mais en het paprikapoeder toe en bak alles een paar minuutjes tot het bruin begint te worden. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

6. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender tot een romig soepje, verdeel over de kommen en schep de topping eroverheen.

Lekker met een (niet glutenvrij) stokbroodje. 😉 Of maak mijn recept voor stokbrood met vegan kruidenboter, zit je zeker goed!

soepWat is jouw favoriete soepje? Ga je deze wittebonensoep met knolselderij maken, laat dan even hieronder weten hoe het is bevallen! Of deel het op Instagram en tag @floors.groene.hoekje, altijd leuk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply