5 tips voor een duurzame december

5 december 2019
december

It’s the most wonderful time of the year! Maar misschien ook wel de meest vervuilende. Stapels cadeautjes, inpakpapier, toch nog even naar de winkel, postbedrijven die klokje rond werken, veel te veel eten en als klap op de vuurpijl miljoenen kilo’s vuurwerk de lucht in. Het is een maand om van te genieten, maar toch kan het allemaal wel wat bewuster, lijkt mij. Hier zijn 5 tips om jouw december iets duurzamer te maken (zodat we nog heel lang Kerstmis kunnen vieren met z’n allen).

Tip #1: Kies je cadeaus zorgvuldig uit

Voor de schoencadeautjes en cadeautjes die in de zak van Sinterklaas zitten, komt dit artikel een beetje te laat. Maar voor alle kerstcadeaus die er nog aankomen is er nog tijd genoeg! De cadeautjes die je geeft zijn een hele goede plek om te beginnen iets bewuster te denken. Hoe veel cadeautjes heb je eigenlijk echt nodig? Geef je bijvoorbeeld ooit prulletjes en hebbedingetjes cadeau? Eén keer leuk bij het uitpakken, maar daarna eindigen ze waarschijnlijk ergens in een hoekje om stof te happen. Als je een cadeau geeft waarvan je weet dat de ontvanger er echt blij mee zal zijn, is dat veel leuker om te geven – ook al geef je dan misschien 1 of 2 grotere cadeaus in plaats van 5 kleinere. Kwaliteit boven kwantiteit, toch?

Tip #2: Niet alles hoeft nieuw te zijn

Wat nog mooier zou zijn, is om je cadeaus tweedehands te scoren. Als je bijvoorbeeld een bordspel, een boek of speelgoed wil kopen, is daar waarschijnlijk via Marktplaats of kringloopwinkels best een tweedehands exemplaar voor te vinden dat bijna niet van nieuw te onderscheiden is. Je zult ervan schrikken hoe vaak je op Marktplaats ziet staan: nooit gedragen, nooit gebruikt, nooit gelezen. Hoeveel spellen wij wel niet al jarenlang in de kast hebben staan die we überhaupt nog nooit gespeeld hebben… Maar ook als je wel kunt zien dat het tweedehands is: zolang het intact is, is het prima toch? Sowieso scheelt het gewoon heel veel geld om je cadeautjes niet allemaal nieuw te kopen.

Of: geef gewoon helemaal geen cadeaus. Niet alleen duurzaam maar ook heel fijn voor je portemonnee.

Tip #3: Ga voor een milieubewuste kerstboom

Ervan uitgaande dat je een kerstboom wil, natuurlijk. Dit is een beetje een lastig onderwerp, omdat je er op verschillende manieren naar kunt kijken. Wij hebben zelf een kunstmatige kerstboom, die we vorig jaar hebben gekocht en waar we hopelijk nog vele jaren van kunnen genieten. Kunstkerstbomen zijn in principe niet duurzaam qua materiaal, maar wel qua levensduur. Tenminste, als je ‘m niet na een paar jaar al vervangt omdat je toe bent aan iets nieuws of omdat de kwaliteit te slecht is. Een echte kerstboom is in dat opzicht duurzamer, maar niet als je elk jaar een nieuwe koopt. De meest duurzame optie, naast geen kerstboom, zou zijn om een kerstboom te kopen, na de feestdagen in de tuin te planten en volgend jaar weer opnieuw te gebruiken. Het schijnt wel een uitdaging te zijn om je denneboom mooi en levend te houden… O ja, en ook een kunstkerstboom kun je prima tweedehands vinden.

Wat ook een heel leuk alternatief is: een kerstboom adopteren! I know, right? Supercute. Het werkt zo: je kiest een boom uit bij een uitgiftepunt in de buurt (je kunt op de website zien waar de uitgiftepunten zijn). Die boom neem je voor de feestdagen mee naar huis, je zorgt er goed voor en in januari lever je de boom weer in. Het hele jaar wordt hij goed verzorgd, en het jaar erop kan je ‘m weer ophalen. Het is dat we al een nepperd hebben, anders had ik dit zo leuk gevonden!

Tip #4: Denk na bij wat je eet (en inkoopt)

Don’t worry, dit is geen vegan propaganda. 😉 Hoewel iets meer plantaardig op het kerstmenu altijd fijn is (ook voor je spijsvertering en de weegschaal). Nee, ik bedoel meer: denk na over wat je wanneer eet, en vooral wat je dan overhoudt. Voor veel mensen draaien de kerstdagen om eten. Lekker veel, lekker luxe, lekker uitgebreid. Als je het geluk hebt om in een rijk land te wonen hoort lekker eten natuurlijk ook wel bij de feestdagen, maar denk er wel bij na wat je allemaal in huis haalt. Als de helft van je boodschappen een paar dagen na Kerst in de prullenbak belandt omdat je zoveel restjes hebt, is het misschien een goed idee om iets minder in te slaan. Je kunt nog steeds heel lekker eten zonder dat de hele eettafel volgebouwd is met tientallen verschillende schalen en hapjes. Of kies gerechtjes die je de volgende dag in kunt vriezen, zodat je er later nog een keer van kunt genieten. Een restjesdag op derde Kerstdag is natuurlijk ook lekker!

Tip #5: Skip the fireworks

Dit is eigenlijk geen tip, maar een dringend verzoek: gebruik alsjeblieft geen vuurwerk. Het is prachtig om naar te kijken en onlosmakelijk verbonden met nieuwjaar, maar dan nog. Denk aan de vogeltjes, de huisdieren die doodsbang in een hoekje kruipen en de miljoenen kilo’s afval die op straat belanden. En natuurlijk de luchtvervuiling. Als je vuurwerk afsteekt, komen er heel veel kleine deeltjes vrij, die we vervolgens met zijn allen inademen terwijl we naar de mooie lichtjes staan te kijken. De concentratie fijnstof in de lucht is de eerste twee uur na de jaarwisseling maar liefst 40 keer zo hoog als normaal. Dit is natuurlijk niet bepaald goed voor je gezondheid, en kan zelfs echt gevaarlijk zijn voor kwetsbaardere mensen.

Wat kun je doen als je toch van vuurwerk wil genieten tijdens de jaarwisseling? Milieucentraal heeft een paar goede tips. Er is overal zoveel te zien dat je zelf niks hoeft af te steken om te genieten van het uitzicht. Wil je toch persé vuurwerk afsteken? Kies dan sowieso voor legaal vuurwerk, en liever voor knalvuurwerk dan siervuurwerk (hierbij komen minder schadelijke stoffen vrij). Je kunt ook met een grotere groep vuurwerk afsteken in plaats van afzonderlijk, bijvoorbeeld met de hele straat. Ruim het afval van je vuurwerk meteen op zodra het afgekoeld is, zodat er minder schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

Dus… minder kopen, meer genieten!

Zo, hopelijk kun je iets met deze tips voor een iets duurzamere december. Uiteindelijk draaien de feestdagen natuurlijk gewoon om gezelligheid, warmte en de mensen waar je van houdt. O ja, en oliebollen. Happy December!

kerstmuts(Ja, dit kerstcadeautje van mijn blije kersthoofd uit de oude doos geef ik je gratis en voor niks. 😉 )

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Harmke 6 december 2019 at 1:03 pm

  Bij de kinderen is Sinterklaas bij ons een goed moment om nieuw speelgoed te geven die beter bij hun leeftijd past. Maar dat betekent ook: speelgoed waar ze te oud voor worden of ze toch eigenlijk niet leuk vinden uit de roulatie! Dat kan dan weer doorgegeven worden. Het is niet helemaal één ding erin, één ding eruit maar zo proberen we het wel enigszins onder controle te houden

  • Reply floorsgroenehoekje 6 december 2019 at 1:38 pm

   Prima tactiek toch? 😉

  • Reply Harmke 6 december 2019 at 1:54 pm

   En we halen dit weekend onze geadopteerde boom op! Derde jaar dat hij bij ons mag zijn. Ik ben benieuwd hoeveel hij gegroeid is 😊

   • Reply floorsgroenehoekje 6 december 2019 at 2:41 pm

    Yayyyyyyy! Zo schattig, adoptieboompje 🙂

  Leave a Reply