Vegan jachtschotel met pompoen

10 december 2019
jachtschotel

In deze koude decembermaand mag een goede verwarmende ovenschotel  niet ontbreken op Floors groene hoekje! How about… een vegan variant op jachtschotel?

Weet je dat ik precies ditzelfde gerecht een paar weken terug al eens gemaakt heb? Toen de wintertijd net in was gegaan vond ik het een goed plan om aan het einde van de middag deze ovenschotel te maken voor op mijn blog. Met een beetje rekenwerk kwam ik erop uit dat ‘ie om uiterlijk kwart over 4 de oven uit moest zijn, zodat ik nog genoeg daglicht had om foto’s te maken. Maarrr het duurde allemaal  natuurlijk langer dan ik had verwacht, en hij moest ook nog eens langer in de oven dan ik had berekend. Doei mooie foto’s, hallo bordje vol lekkers! En dat ik dit recept daarna nog een keer moest maken was bepaald geen straf. We hebben er beide keren heerlijk van gesmuld.

Het vlees in de traditionele jachtschotel is in deze gezondere versie vervangen door vegetarisch gehakt en linzen. Wat doet die pompoen er eigenlijk in? Geen idee – het leek me lekker, en dat was het ook. Plus, ik vind pompoen een superlekker en fijn ingrediënt (ook nog eens zonder verpakkingsmateriaal, woop woop), en ik ben nog een beetje op ontdekkingsreis wat ik er, naast soep, allemaal voor lekkers mee kan fabriceren. En dit was zeker een goede combo!

Wat heb je nodig voor vegan jachtschotel?

Voor 5-6 porties

1 kleine pompoen
1 witte ui
2 winterpenen
blik linzen (400 g)
pakje vegan gehakt
1 kg kruimige aardappelen
2 el mosterd
2 appels (ik gebruikte Jonagold)
400 ml groentebouillon
optioneel: scheut plantaardige melk
optioneel: plantaardige vloeibare boter, zoals van Becel
olijfolie
snufje nootmuskaat
versgemalen peper

Hoe maak je vegan jachtschotel?

1. Schil de aardappelen met een dunschiller, snijd ze in blokjes en kook ze in gezouten water gaar. Zodra ze gaar zijn giet je ze af en kun je wat kookvocht of plantaardige melk gebruiken om er een romige puree van te maken. (Een beetje vegan boter toevoegen kan natuurlijk ook 🙂 ).

2. Versnipper ondertussen de ui en snijd de pompoen en wortel in blokjes. Schil de appel en snijd in dunne plakjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en bak de ui een paar minuten. Als de ui glazig is voeg je de pompoen en wortel toe en bak je ze een paar minuten mee. Maak ondertussen de groentebouillon.

3. Giet de linzen af en spoel ze af onder de kraan. Voeg dan de linzen, het vegagehakt, de mosterd, de nootmuskaat en de versgemalen peper toe en schep alles goed door elkaar. Voeg nu de bouillon toe en laat alles op laag vuur ongeveer 5-10 minuutjes koken, totdat de pompoen en wortel zacht zijn.

4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak een grote ovenschaal en schep het groentemengsel erin. Je kunt hier al een laagje appelschijfjes overheen verdelen als je wil. Schep de aardappelpuree eroverheen en verspreid de puree met een lepel over het hele oppervlak. Verdeel de (resterende) appelschijfjes hierover en bestrijk eventueel met vloeibare boter.

5. Bak de schotel in de oven af gedurende zo’n 30 minuten (totdat de appeltjes beginnen te verkleuren).

Een lekkere ovenschotel voor koude winteravonden, waar je ook nog eens meerdere keren van kunt eten (tenzij je thuis met z’n zessen bent natuurlijk). Prima op te warmen in de magnetron voor een snelle maaltijd of lunch de volgende dag!

vegan jachtschotelMaak jij deze tijd van het jaar ook vaker ovenschotels? Ik ben een echte koukleum dus ik heb zooo vaak zin in een lekker warme ovenschotel, maar vind het eigenlijk te lang duren voor doordeweekse dagen en ook in het drukke weekend komt het er dan toch vaak niet van. Dat is het voordeel van een blog hebben – je moet wel. 😉 Hopelijk komt deze vegan jachtschotel ook een keer op jouw boodschappenlijstje te staan!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Patty 12 december 2019 at 6:30 pm

    Wat een heerlijk recept Floor! We hebben echt zitten smullen. Dit ga ik nog vaak klaarmaken 😋

    • Reply floorsgroenehoekje 12 december 2019 at 6:46 pm

      Jaaa lekker hè? Dankje!

    Leave a Reply