Vegan erwtensoep

18 december 2019
erwtensoep

Nog een weekje & it’s Christmas time! Op social media word je nu doodgegooid met de lekkerste kerstrecepten en de mooiste sfeerfoto’s. Superfijn natuurlijk voor iedereen die (net zoals ik) nu pas aan het bedenken is wat ze in hemelsnaam op tafel moeten zetten met de feestdagen. Ik laat me na alle verhuisgekte van de afgelopen weken denk ik vooral even inspireren door de fijne recepten van andere foodblogs. (Help, er is te veel lekkers om uit te kiezen…) Van mijn kant dus even geen kerstinspo, maar wel een lekker recept voor vegan erwtensoep!

Want een flinke pan snert mag natuurlijk ook niet ontbreken in de kerstvakantie, en deze vegan versie vond ik zeer geslaagd. Ik maakte een grote pan net voordat we de sleutel kregen van ons nieuwe huis, zodat we tijdens het klussen onze buikjes konden vullen met een lekker warm soepje. We hebben er met z’n zessen twee dagen van kunnen smullen, dus het is echt een flinke pan, haha.

In dit recept heb ik de roockworst van de Vegetarische Slager en de mini weenies van Wheaty gebruikt. Qua vleesvervangers kun je alle kanten op, afhankelijk van wat er in de winkel waar je boodschappen doet beschikbaar is en wat je zelf lekker vindt. Worstjes, rookworst, tofublokjes, spekjes – whatever floats your boat. Je kunt natuurlijk ook gaan voor alleen groente en de vleesvervangers helemaal weglaten.

vegan erwtensoep

Wat heb je nodig voor vegan erwtensoep?

Voor 10-12 personen

500 g spliterwten
3 kruimige aardappelen
2 winterpenen
1/2 knolselderij (met de andere helft kun je  wittebonensoep met knolselderij maken!)
1 prei
1 witte ui
1 verpakking vegan rookworst
1 verpakking vegan worstjes
2 groentebouillonblokjes
3 laurierblaadjes
2 liter water

Hoe maak je vegan erwtensoep?

1. Doe de spliterwten in een vergiet en spoel ze goed af onder de koude kraan. Kook ze dan een half uur in een pan met 2 liter kokend water en 2 groentebouillonblokjes.

2. Snijd ondertussen de aardappels, ui en knolselderij in blokjes, de winterpenen in schijfjes, en de prei in ringetjes.

3. Wanneer de spliterwten een half uur hebben gekookt voeg je de groenten toe aan de pan, samen met de laurierblaadjes. Na nog eens ongeveer 50 minuten is de soep ingedikt en zijn de spliterwten uit elkaar gevallen. Ondertussen wel goed blijven roeren, anders kan de onderkant van de pan aankoeken (jep, ik spreek uit ervaring).

4. Zodra de soep de juiste consistentie heeft kun je de rookworst en worstjes in stukjes door de soep roeren. Het is extra lekker om de worstjes eerst kort te bakken!

5. Breng de soep verder op smaak met peper en zout. Goed warm serveren met een stokbroodje, of met roggebrood met vegan boter als je echt een traditionele combo wil. Wél zonder spek dan. 😉

vegan erwtensoepPrima ideetje voor de kerstvakantie toch? Als je geen 10 man kunt optrommelen om je te helpen de pan leeg te eten, kun je natuurlijk ook een paar bakjes invriezen om later van te genieten. 🙂 Ik hoor het graag als jij deze erwtensoep gaat maken, en ik zie de foto’s graag verschijnen (van lege kommen en tevreden snoetjes is natuurlijk ook goed).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply