HELP! Welke snacks zijn vegan (en niet te moeilijk)?

20 december 2019
vegan snacks

Misschien ben je jarig en heb je zo’n lastige veganist (hoi!) uitgenodigd op je feestje. Of komen je vegan vrienden bij jou thuis het nieuwe jaar inluiden, en heb je geen flauw idee wat je voor plantaardigs op tafel kunt zetten. Geen paniek, I’ve got you covered! In dit artikel deel ik een paar vegan lifesavers met je die je kant-en-klaar koopt óf zonder veel moeite in elkaar kunt flansen.

Toen ik veganist werd kreeg ik de eerste tijd (maar soms nog steeds) in de dagen voordat ik ergens op bezoek kwam, vaak ineens een berichtje: “help!!! wat moeten we voor jou in huis halen?”. Niet zo gek dat het even omschakelen is, want met de standaard kaasjes, worstjes en bitterballen kom je natuurlijk niet zo ver. Daarom vond ik het wel een leuk idee om mijn favoriete makkelijke en snelle snacks met jullie te delen. Dan hoef ik de volgende keer dat ik die vraag krijg alleen nog maar te linken naar dit artikel. Puur eigenbelang, dat begrijp je natuurlijk wel. 😉

Zoetigheid

Gebak
Ik ga er op een feestje altijd vanuit dat ik het gebak over moet slaan, want ik verwacht niet dat iemand speciaal voor mij een hele taart maakt (al zijn er wel een paar hele attente mensen die dat toch altijd doen!). Vegan bakken is nogal een uitdaging vind ik zelf, hoewel brownies, koekjes of appelflappen heel makkelijk te veganizen zijn. Als je toch echt een stukje taart wil kunnen aanbieden hoef je helemaal niet uit je comfortzone te stappen door ineens te gaan bakken met eivervangers, noten en dadels. Je kunt ook gewoon vegan gebak bestellen!

Sinds kort kun je bij de Jumbo voor €6,- een plantaardige kersen-kruimeltaart bestellen voor 6 personen. Ook bij de HEMA kun je een vegan appelkruimeltaart voor 6 personen bestellen, voor €4,50. Ik heb ze allebei nog niet geprobeerd omdat ik het toch altijd wel heel leuk vind om zelf een poging te doen tot een lekkere taart, maar ze lijken me allebei heerlijk! En hey, mijn verjaardag begint alweer in de buurt te komen, dus wie weet…

Je kunt natuurlijk bij meerdere plekken terecht voor lekker gebak, bijvoorbeeld bij lunchrooms of eettentjes bij jou in de buurt waar ze vegan op de kaart hebben staan. Voordeel is dan natuurlijk ook dat je gewoon 1 puntje kunt halen in plaats van een hele taart. Via Tripadvisor kun je makkelijk zoeken naar tentjes in de buurt waar ze veganistische opties hebben. Dit is vooral interessant als je in een grotere stad woont, denk ik.

O ja, ook leuk: als je een flinke toef slagroom bij je taart wil serveren kan dat ook gewoon! Bij de Albert Heijn kun je deze vegan slagroom in spuitbus kopen, en als je je slagroom nog zelf wil opkloppen is deze gekoelde variant van Alpro ook erg lekker.

Koekjes
Voor een koekje bij de koffie (thee) hoef je helemaal niet ver te zoeken – die vind je namelijk gewoon in de supermarkt. Ik ben geen enorm koekiemonster dus ik heb geen lijst paraat van allerlei vegan koekjes, maar dit zijn er alvast een paar:

Chocolade
Altijd een goed idee! Wat veel mensen niet weten, is dat veel pure chocolade gewoon veganistisch is. Favorieten hier in huis zijn de pure smaken van Tony’s Chocolonely en de huismerk pure chocolade, bijvoorbeeld met kokos, van PLUS (allebei Fairtrade). Ook de Hands Off My Chocolate is vegan. Ook een leuk idee voor bij de borrel: pure pindarotsjes!

Als het de juiste tijd van het jaar is kun je ook pure paaseitjes (soms ook met pralinévulling) en pepernoten of chocoladepepernoten op tafel zetten. Veel merken zijn vegan, gewoon even bij de ingrediënten kijken wat erin zit.

Hartige hapjes

Ben je op zoek naar ideeën voor lekkere zelfgemaakte snacks? Look no further! Deze tried & tested hapjes zijn makkelijk en snel gemaakt, en zijn altijd een grote hit (ook bij de niet-vegans).

 • Turks brood of stokbrood met tomatentapenade, olijventapenade of pesto (zelfgemaakt of een kaasloze versie uit de supermarkt)
 • Crackertjes met vegan filet americain en hummus (met deze zelfgemaakte olijvenhummus verover je echt harten)
 • Tacochips met zelfgemaakte guacamole en tomatensalsa
 • Geroosterde kikkererwten als borrelnootjes
 • Bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum
 • Filodeeghapjes met een vulling van bijvoorbeeld gekruide groente, aardappel, vegetarisch gehakt of linzen
 • Bladerdeeghapjes met pesto en tomaat (let op dat je bladerdeeg zonder roomboter pakt, bijvoorbeeld van Koopmans)
 • Zelfgemaakte soepstengels met tomaat en oregano of met groene olijventapenade
 • Empanadas met een vegan vulling (denk aan zoete aardappel, vega gehakt/kipstukjes, mais, bonen, kruiden…)
 • Zelfgemaakte mini-pizza’s zonder kaas, of snijd een vegan pizza van de Lidl, Jumbo of Dr. Oetker in puntjes
 • Reepjes wortel, paprika, bleekselderij, komkommer of cherrytomaatjes in een glaasje met onderin muhammara, roomkaas met kruiden of hummus
 • Wraprolletjes met hummus/vegan roomkaas en groente, vegan kipstukjes, olijven of zongedroogde tomaatjes
 • Mini saucijzenbroodjes of worstenbroodjes met curry
 • Vegan bittergarnituur, zoals bitterballen, groenteloempia’s,  kroketten, bamischijven en kipnuggets met ketchup, curry, chilisaus, vegan mayo of mosterd
 • Stokbrood met kruidenboter uit de oven
 • Borrelplank met bijvoorbeeld verse olijven, gemarineerde tomaatjes, zeezoutcrackers, dadels en noten

Zoutjes

Wil je eigenlijk gewoon een zak open kunnen trekken, een schaal vullen en er verder niet naar om hoeven kijken? Dan zijn nootjes, zoutjes en chips natuurlijk ook helemaal prima!

Chips
Met naturelchips zit je sowieso goed, maar ook veel merken paprika en bolognese zijn vegan, bijvoorbeeld van Croky. De naturel Bugles en tacochips zijn ook altijd goed. Ik ben zelf echt groot fan van deze linzenchips van Chio, zo lekker! En ze smaken een beetje kazig for some reason. Heb je een filmavondje? Dan kan je ook gewoon een flinke schaal popcorn op tafel zetten.

Nootjes
Ik ben dol op Tijgernootjes! Ik probeer ze alleen in huis te halen als er mensen over de vloer komen, anders eet ik de hele zak leeg onder het mom van “pinda’s zijn toch best gezond?”. Gelukkig zijn de BBQ paprika en de Paprika Fiesta helemaal vegan, dus ik kan er lekker van blijven smikkelen. Ook de Oriëntal en Provençale borrelnootjes van Duyvis zijn veilig, en voor zover ik weet ook zo goed als alle Japanse zoutjes en notenmixen.

Let the snacking… begin!

Zo, net voor het weekend en voor de feestdagen – precies op tijd, toch? Hopelijk kun je hier weer mee vooruit, zodat je de volgende keer dat er een veganist over de vloer komt niet meer in paniekstand hoeft te schieten. 😉 Happy snacking!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Wouter 20 december 2019 at 7:54 pm

  En wat die mensen niet allemaal eten, knolraap en lof, schorseneren en prei
  Nooit meer, nooit meer keert het getij, knolraap en lof, schorseneren en prei
  En zet u dit er dan ook nog maar bij, knolraap en lof, schorseneren en prei
  Knolraap en lof, schorseneren en prei
  Knolraap en lof, schorseneren en prei
  Knolraap en lof, schorseneren en prei
  Knolraap en lof, schorseneren en prei
  Knolraap en lof, schorseneren en prei

  • Reply floorsgroenehoekje 20 december 2019 at 8:32 pm

   Ehm, inderdaad! 😜

   • Reply Harmke 20 december 2019 at 8:37 pm

    Halleluja, prijs de Heer!

    (Drs. P Knolraap en lof, schorseneren en prei)

  Leave a Reply