2020: het jaar van lief zijn!

30 december 2019
Floor

Wat ik heel graag zou zien in 2020: dat we met z’n allen iets vaker lief zijn. Natuurlijk (you know me) voor de dieren en voor de aarde, maar ook voor onszelf en voor elkaar. Goede dingen doen voelt goed, dus eigenlijk is het meest egocentrische wat je kunt doen goed zijn voor anderen! Grapje natuurlijk, maar ik geloof er wel echt in dat je je veel gelukkiger kan voelen wanneer je je inzet om de wereld een stukje mooier te maken en wanneer je je fijn voelt bij de keuzes die je maakt. Wanneer je de ‘gebreken’ van jezelf en mensen om je heen accepteert, in plaats van erop te mopperen en ertegen te vechten. Zo vind ik het stiekem verschrikkelijk om op de foto te gaan en ben ik ook zeer zelden tevreden met het resultaat (ik ben echt bijzonder niet-fotogeniek), maar ik gebruik toch lekker gewoon een foto van mijn ongemakkelijke hoofd bij dit artikel.

Ik ben eigenlijk nooit zo van de goede voornemens, maar ik merk wel dat ik de laatste dagen regelmatig stilsta bij het afgelopen jaar, de groei die ik heb doorgemaakt en de veranderingen die ik nog zou willen maken. Mijn focus gaat daarbij bijna automatisch naar het milieu, maar ook op persoonlijk vlak is er nog een heleboel te leren. Wat liever en minder streng zijn voor mezelf en de mensen om mij heen, dat zou ik in 2020 wel willen leren.

Lief voor elkaar

Vandaag werd ik niet zo fijn wakker. Niet omdat ik ruk geslapen had en na de kerstvakantie weer moest werken – oké, misschien een beetje – maar vooral om een andere reden. Ik zag op Instagram toevallig dat ik een hele reeks reacties in de spam had staan van iemand die de afgelopen maanden op mijn stories had gereageerd. Het is maar goed dat ik ze achteraf pas las en niet op het moment zelf, want de reacties gingen in korte tijd van “waarom geen vlees?” (waar ik graag antwoord op had gegeven als ik het eerder had gelezen), naar iets in de trant van “idioot vega-gedoe”, met een strekking van “flikker toch op met je domme mening, stomme komkommer”. Hoewel ik echt wel snap dat die bozerik mij expres heeft opgezocht om me uit de tent te kunnen lokken en het verder niet echt persoonlijk is, vind ik het toch jammer om zulke haatdragende berichten te ontvangen. Dat ik juist met mijn poging om iets goeds te doen, zo’n boze reactie teweeg kan brengen bij iemand, daar word ik wel een beetje verdrietig van.

Dit is natuurlijk een redelijk extreem voorbeeld dat gelukkig niet zo vaak voorkomt, maar je merkt de groeiende intolerantie en irritatie tussen mensen bijvoorbeeld ook heel goed in het verkeer. Mensen zijn steeds ongeduldiger, worden boos als je te langzaam rijdt, toeteren om de haverklap en regelmatig gaat er een middelvinger omhoog. Laatst betrapte ik mezelf er ook op (al was dat wel in reactie op iemands huftergedrag). Mijn doel voor 2020: alleen nog maar duimen opsteken in het verkeer! 😉

Nee, even zonder geintjes: ik denk dat we allemaal wel wat liever mogen zijn, en vooral wat toleranter, naar elkaar. Iedereen schreeuwt vandaag de dag z’n mening van de daken op alle denkbare platforms, en dat is een foolproof recept voor een ongegeneerde cyber-bitchfight. Hoewel ik me heb laten vertellen dat een goede inhoudelijke discussie op z’n tijd prima is (ik kan echt niet tegen discussies, en in dat opzicht kan ik heel veel leren van mijn schoonfamilie haha), moet het wel respectvol blijven. Anders ben je elkaar gewoon met een omweg de huid vol aan het schelden met zogenaamde ‘argumenten’.

Dus, vriendelijke vriend die mijn Instagram-account stalkte met boegeroep: als je een keer écht wil horen waarom ik geen vlees eet, zie ik je berichtje graag tegemoet.

Lief voor de aarde

We mogen ook wel wat liever worden voor de aarde in 2020. Terwijl ik dit schrijf hoor ik een reclame op de radio over duurzaamheid (yay) – er zijn echt dingen aan het veranderen! We worden ons bewuster van onze ecologische voetafdruk, en dragen steeds meer op onze eigen manier ons steentje bij. Dat maakt mij nou blij!

Toch denk ik dat er, vooral op het gebied van bewustwording, nog veel winst te behalen valt. Zo dacht ik zelf altijd dat het eten van vlees het meeste impact heeft op het milieu, maar in Nederland blijkt dat het kopen van nieuwe spullen en kleding te zijn. Zo leer je weer eens iets! Ik ben de laatste maanden al bezig met een ontwikkeling die ik in 2020 zeker vol wil houden: niks kopen, tenzij het echt moet. Het laatste halfjaar heb ik mijn aankoopgedrag drastisch verminderd. Ik kocht überhaupt bijna geen nieuwe spullen of kleding meer, en wat ik kocht, dat kocht ik in zo’n 80% van de gevallen tweedehands. Nu ik weet hoeveel verschil ik op dat gebied kan maken en hoeveel impact spullen hebben op mijn voetafdruk, ga ik hier zeker mee door.

Wat ook een enorm verschil gaat zijn tussen mijn ecologische voetafdruk van 2019 en 2020: nu we weer in ons geboortedorp wonen, kunnen we lekker naar iedereen toe fietsen en hoeven we alleen nog maar de auto te pakken voor verre afstanden en werk. En fit dat we gaan worden!

Lief voor de dieren

Wat mij betreft verdienen ook de diertjes volgend jaar een heleboel extra liefde. Ik hoop dat Veganuary (een maand veganistisch eten in januari) en de VeganChallenge volgend jaar weer veel mensen inspireren om plantaardig(er) te gaan eten. Dat het dierenleed dat schuilgaat in de vee-industrie zichtbaarder wordt, en dat meer mensen vega(n) producten een kans geven – en erachter komen dat ze tegenwoordig SUPERLEKKER zijn. Ik hoop dat de trend doorgezet wordt en dat veganisme en cruelty-free nog veel groter worden dan ze nu al zijn. Dat supermarkten en restaurants nóg meer vegan opties krijgen. En ik hoop dat in 2020 dat verdomde vuurwerk wordt afgeschaft, zodat onze furry friends ook vrolijk het nieuwe jaar in kunnen gaan.

Zolang het systeem van dierlijke producten gebruiken nog in stand wordt gehouden, vind ik dat we het de dieren verschuldigd zijn om ze op z’n minst een zo goed mogelijk leven te geven. Geen krappe hokjes, geen plofkip, niet onverdoofd castreren, geen heel leven zonder buitenlucht of daglicht – kortom: gewoon geen dierenmishandeling. Dat mogen we onderhand wel verwachten in 2020, toch?

En natuurlijk: lief voor jezelf

Last but zeker niet least! Dit is voor mij een moeilijke, omdat ik niet zo’n held ben in lief zijn voor mezelf. Streng zijn en boos zijn daarentegen kan ik als de beste. 😉 Daar ben ik vast niet de enige in, terwijl het juist zo belangrijk is dat je vrede hebt met jezelf om lekker in je vel te zitten. En natuurlijk belangrijk dat je lekker doet waar je zin in hebt en luistert naar waar je behoefte aan hebt.

Hoe dat er voor mij precies uit gaat zien? Geen flauw idee, maar ik gok op heel veel badderen, emmers geroosterde kikkererwten naar binnen werken en een heleboel boeken lezen en series kijken. Maar belangrijker: niet persé vast moeten houden aan mijn planning, niet teveel op de lange termijn denken en niet alles perfect willen doen. Jaaa, da’s makkelijk gezegd! Nou eens kijken of het ook makkelijk gedaan is…

In de tussentijd ga ik het komende jaar lekker door met bloggen over van alles en nog wat. Om jullie – en vooral mezelf – te herinneren aan deze mooie manieren om liever te zijn, in alle aspecten van het leven.

Heb jij nog een mooie toevoeging op dit artikel? Of heb jij je eigen goede voornemens? Laat het hieronder weten, ik ben erg benieuwd naar jouw visie!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Patty 5 januari 2020 at 10:19 am

  Een mooi pleidooi voor een liever Nederland!
  Ik ben zelf ook niet van de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Als er iets is wat ik wil veranderen dan doe ik dat op het moment dat ik me daar bewust van ben en ga er dan aan werken.
  Zo heb ik me nu voorgenomen om veel meer naar mijn gevoel te gaan luisteren. Gevoel liegt niet. Dat is er en vertelt jou feilloos of iets juist is of niet. Durven handelen naar dat gevoel, zonder argumenten aan te moeten dragen waarom iets voor jou goed is of niet, maar puur omdat je gevoel klopt bij een bepaalde situatie, dat is mijn uitdaging en die ga ik heel graag aan. Want dat voelt voor mij goed 😊

  • Reply floorsgroenehoekje 5 januari 2020 at 2:48 pm

   Ja dat lijkt me ook een hele mooie uitdaging! Succes 🙂

  Leave a Reply