Vegan quiche met tofu

3 januari 2020
Vegan quiche met tofu

Hell yeah, quiche is back on the menu! Ik heb sinds ik veganist ben geen quiche meer gegeten (afgezien van een poging met kikkererwtenmeel die ik niet zo geslaagd vond), want hoe dan? Kan het überhaupt wel lekker zonder ei en kaas?  Mijn antwoord is JA! Hoe? Met tofu! Dit wilde ik al langer uitproberen, maar ik had er toch niet zo’n vertrouwen in dat ik blij zou worden van het resultaat. Maar tijdens de kerstdagen heb ik een heerlijke vegan quiche met tofu geproefd die mijn schoonoom (dit is wel een woord toch?) maakte, en daarna was mijn goede voornemen meteen duidelijk: dit moest ik ook proberen.

Toegegeven, het wordt wel een ander soort quiche dan je gewend bent. Je kunt de ei-structuur en de hartige cheesiness van een ‘echte’ quiche niet helemaal namaken. Maar dat hoeft ook helemaal niet; je moet er gewoon iets anders van verwachten. Deze vegan quiche is heerlijk, hartig, vullend, smaakvol en stevig, en ook eens met aanzienlijk minder calorieën. Koud lekker, warm lekker – gewoon altijd lekker.

Vegan quiche

Wat heb je nodig voor de quiche?

2 kleine broccoli’s
250 g kastanjechampignons
200 g cherrytomaatjes
1 (punt)paprika
3 teentjes knoflook
Een halve courgette
Blok tofu à 325 g
6 grote plakken filodeeg (je kunt ook bladerdeeg of hartig taartdeeg gebruiken)
Flinke hand walnoten
20 g verse Italiaanse kruiden naar keuze (ik gebruikte salie, tijm en rozemarijn)
1 tl kerriepoeder
2 tl sojasaus
Plantaardige olie (zoals olijfolie, zonnebloemolie of kokosolie)
Scheutje plantaardige melk of water
Versgemalen peper en zeezout
Optioneel: 1 el edelgistvlokken (deze geven een hartige, licht kazige smaak)

Taart- of quichevorm van ongeveer 25 cm doorsnede

Hoe maak je de quiche?

1. Haal het filodeeg een uur voordat je begint uit de diepvries en laat het buiten de koelkast ontdooien. Verwarm de oven voor op 220 graden.

2. Snijd de broccoli in kleine roosjes en de champignons, paprika, courgette en knoflook in stukjes. Hak de walnoten fijn en halveer de cherrytomaatjes. Snijd de verse kruiden fijn.

3. Zet een grote koekenpan of wokpan met een scheutje olie op het vuur, en voeg de broccoli, champignons, paprika, courgette, knoflook en verse kruiden hieraan toe. Breng op smaak met peper en zout en bak de groente op middelhoog vuur in ongeveer 15 minuten beetgaar, terwijl je ze regelmatig omschept.

4. Ondertussen ga je de tofuvulling maken. Meng in een blender de tofu met het kerriepoeder, de sojasaus, wat peper en zout, eventueel de edelgistvlokken, en een scheutje plantaardige melk of water. Je kunt beginnen met een klein beetje melk/water en dan kijken of je meer nodig hebt (ik heb ongeveer 50 ml gebruikt).

5. Wanneer je mengsel romig en egaal is, voeg je het toe aan de pan met groente. Roer dit goed door elkaar en voeg nu ook de walnoten toe.

6. Bestrijk je taartvorm met een beetje olie of plantaardige boter en bekleed je vorm egaal met een laagje filodeeg. Verdeel wat olie over de eerste laag filodeeg met een kwastje en leg er dan nog een laag filodeeg overheen. Zoals je op de foto’s kunt zien ben ik niet zo van het perfect neerleggen – ik vind het er juist leuk uitzien als het een beetje rommelig is. Zorg er alleen wel voor dat je alle hoekjes van de vorm bedekt hebt met filodeeg.

7. Vullen maarrrr! Leg de gehalveerde cherrytomaatjes nog bovenop de vulling en bestrijk ze met een beetje olie.

8. Zet de quiche in de oven en bak in zo’n 20 minuutjes goudbruin. Laat ‘m nog een minuut of 10 afkoelen voor het aansnijden om de vulling extra stevig te maken.

Smakelijk eten! De quiche is ook lekker in combinatie met een frisse salade. Te gezond? Pak dan gewoon een extra stukje in plaats van die salade. 😉

Quiche met tofu

Ga jij deze vegan quiche met tofu maken? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt! Deel je ervaring hieronder of zet een kiekje op Instagram met de hashtag #floors.groene.hoekje!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply