Wat kan ik doen tegen klimaatverandering?

8 januari 2020
klimaatverandering

Met de angstaanjagende beelden van de vlammenzee in Australië op ons netvlies gebrand kunnen we het echt niet meer negeren: klimaatverandering is een feit. Niet een probleem waar de kleinkinderen van onze kleinkinderen ooit in de verre toekomst een keer te maken mee zullen krijgen, maar een onvermijdelijk, enorm groot probleem waar we nu al de effecten van beginnen te zien. We vragen ons op dit moment (hopelijk) allemaal hetzelfde af: wat kan ik doen om klimaatverandering tegen te gaan?

Het antwoord op deze belangrijke vraag is natuurlijk: heel veel! Hoewel het op de ‘grote hoop’ misschien lijkt alsof je niet zoveel verschil kunt maken in je eentje, ben ik er echt van overtuigd dat alle beetjes helpen, en dat er enorm veel is dat je wél kunt doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Met de bewuste keuzes die je maakt, inspireer je ook weer de mensen om jou heen om beter over hun levensstijl na te denken. Ook wel het ‘rimpeleffect’ genoemd: het idee dat alles wat je doet, van invloed is op je omgeving – zoals wanneer je een steentje in het water gooit en er kringen omheen ontstaan die steeds groter worden.

De laatste maanden heb ik gemerkt dat dit ook echt zo werkt! Ik ontvang veel enthousiaste reacties van mensen die ik ken op mijn blogs en berichten op social media, dat ze bepaalde recepten of producten gaan proberen of dat ze op een andere manier naar dingen zijn gaan kijken. Ik word er altijd heel blij van om zulke berichtjes te krijgen, want daar doe ik het ook voor.

De eerste stap die ik een jaar of twee geleden zette naar een duurzamere levensstijl, was Googlen (toen had ik Ecosia nog niet ontdekt, haha): wat kan ik doen om klimaatverandering tegen te gaan? Uiteindelijk bracht mijn zoektocht me niet echt waar ik naar op zoek was: praktische tips, voorbeelden en advies om mijn levensstijl milieubewuster te maken op een manier die voor mij goed te doen was. Terwijl dat juist zo belangrijk is! Je hoeft niet alles drastisch te veranderen of veel opofferingen te maken om toch iets goeds te doen. Het zit ‘m in de kleine dingen. Als we allemaal een paar kleine dingen veranderen in ons leven, creëren we samen een enorm rimpeleffect voor de aarde. Wat jij allemaal kunt doen en waar de meeste winst te behalen is, lees je hieronder!

Koop minder spullen

Met stip op nummer één: minder spullen kopen. Je kunt nog zo vaak de auto laten staan of minder vlees eten, maar als je veel spullen nieuw koopt (en ik denk dat we al snel te veel kopen), draag je daarmee toch bij aan klimaatverandering. Als je me op Instagram volgt, heb je de afbeelding hieronder misschien al een keer voorbij zien komen:

Impact top 10

Deze grafiek van Think big act now laat zien op welke manier wij als Nederlanders gemiddeld de grootste bijdrage leveren aan klimaatverandering. Op de website van de organisatie kun je deze tekst lezen over de zogenaamde ‘verborgen impact’:

We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen met de ‘klassiekers’ auto, verwarming en elektra, maar juist aan de andere kant van de wereld, bij het maken en vervoeren van alle dingen die we dagelijks kopen. De meeste impact heeft al plaatsgevonden nog voordat we een product in de winkel kopen! Als je die verborgen impact ook meeneemt, kun je veel effectiever verduurzamen.

Bron: https://thinkbigactnow.org/nl/de-verborgen-impact/

Als je echt een verschil wil maken in hoe duurzaam je leeft, is het belangrijkste dat je kunt doen dus eigenlijk je portmonnee op slot doen. Alles dat je nieuw koopt, moet immers worden gemaakt, vervoerd en verkocht in de winkel (of verzonden). Hier komen niet alleen heel veel kilometers over de snelweg, op de boot of in de lucht bij kijken, maar er is ook veel verpakkingsmateriaal voor nodig. Bedenk je maar eens hoeveel van de dingen die we gebruiken in verre landen zoals China gemaakt zijn, en wat er allemaal aan vooraf is gegaan voordat jij het in huis had. Daarnaast zijn de materialen waar je spullen van gemaakt zijn vaak ook niet bepaald duurzaam.

Tips om minder spullen te kopen:

 • Bedenk je bij elke aankoop of je het wel echt nodig hebt en hoe vaak je het gaat gebruiken. Als je iets vooral wil kopen omdat je het leuk, grappig of mooi vindt, of omdat het is afgeprijsd, is dat dan een goede reden? Vind je het dan op de lange termijn ook nog zo leuk en mooi?
 • Vervang je spullen die kapot gaan niet meteen met een nieuw exemplaar, maar kijk of je ze nog kunt (laten) maken. Kun je van je gescheurde spijkerbroeken bijvoorbeeld een leuk jasje maken in plaats van ze weg te gooien en een nieuw jasje te kopen?
 • Kijk eerst naar wat je al hebt voordat je iets nieuw koopt. Heb je nog potjes, glazen flessen of ijsbakjes die je nog een tweede leven kunt geven? Label eraf en even schoonmaken, voilà! Ik vind glazen potten en flessen er altijd heel gezellig uitzien in de keuken met bijvoorbeeld pasta, muesli of noten erin. Je kunt er ook een leuk waxinelichthoudertje of vaasje van maken. Superschattig en uniek!
 • Zoek de verleiding niet op. Als je niet door een winkelcentrum gaat struinen, zul je ook niet door allerlei mooie etalages en uithangborden met korting verleid worden om spullen te kopen die je niet nodig hebt.
 • Kortingsbon gekregen? Ga niet meteen op zoek naar iets leuks om het geld aan uit te geven. Gebruik het geld voor iets dat je toch al wilde kopen, of bewaar de bon tot je iets bedenkt dat je echt nodig hebt of heel graag wil hebben.
 • Geef geen cadeaus waarvan je niet weet of de ontvanger er blij mee gaat zijn. Van sommige dingen weet je gewoon dat ze bijna altijd goed ontvangen worden: geld, drank, een plantje, iets lekkers, een etentje, iets leuks om te doen… In mijn ervaring is dit dan ook altijd een succes. Maar als je graag iets anders of persoonlijkers wil geven, vraag dan waar je diegene mee kan verblijden (of vraag het stiekem aan de partner).
 • Kijk voordat je iets nieuws koopt eerst of je het kunt huren of lenen. Heb je bijvoorbeeld een keer een chique jurk nodig voor een bruiloft? Die zul je zo weinig aandoen dat je ‘m net zo goed kunt lenen van iemand anders. Maar eigenlijk kun je zoveel lenen van elkaar: (kook)boeken, spelletjes, kampeerspullen, partytenten, statafels, gourmetstellen, fonduepannen, auto’s, fietsen… Waarom zouden we allemaal ons eigen exemplaar moeten hebben?
 • Probeer eens een paar weken of maanden helemaal niks te kopen, of koop alleen tweedehands. Je zult vanzelf merken dat je koopdrang afneemt en dat je de dingen die je al hebt meer op waarde gaat schatten.

Eet vaker plantaardig

We weten inmiddels allemaal wel dat vlees, zuivel en eieren een enorme impact hebben op het milieu vergeleken met plantaardig eten. Wist je dat er van het landbouwoppervlak dat nodig is voor één vleeseter, maar liefst 12 tot 20 veganisten kunnen eten? Misschien wil je (nog) niet helemaal overstappen op een plantaardig dieet, maar zou je best wel wat willen minderen met de hoeveelheid dierlijke producten die je eet. Daarmee maak je ook al veel verschil. Het is echt niet alles of niets – minderen is ook al een hele grote stap. En gelukkig kun je zoveel heerlijke plantaardige dingen eten dat je de dierlijke producten geen moment zult missen. Nee echt niet!

Tips om meer plantaardig te eten:

 • Experimenteer eens met wat je ‘s ochtends eet: havermoutpap met plantaardige melk, soja- of kokosyoghurt met muesli, een goed belegde boterham, ontbijtmuffins of bananenbrood, pannenkoekjes, een ontbijtbowl met je favoriete fruit, granen, yoghurt en noten…
 • Varieer ook eens met de lunch. Eet je normaal gesproken altijd een boterham met kaas of vlees? Probeer dan eens iets anders op je bammetje: plantaardige roomkaas (deze vind ik verslavend lekker), hummus, tahin, groentespreads, vegan paté/filet americain/boterhamworst, vegan kaas, avocado, gegrilde groente, rauwkost… Of gewoon appelstroop, jam, pure hagelslag, pure chocoladepasta of pindakaas natuurlijk. Salades, soepen, gevulde pitabroodjes of wraps en restjes avondeten zijn ook altijd goed als lunch!
 • Probeer nieuwe producten en vleesvervangers uit om erachter te komen wat je lekker vindt. Don’t knock it until you’ve tried it! Voor bijna alles is een goede vegan vervanger te vinden; ook voor zuivelproducten zoals slagroom, kookroom, boter en bakboter. Je kunt dus gewoon blijven eten wat je al gewend bent, maar dan plantaardig! Al is het natuurlijk ook heel leuk om juist nieuwe gerechten en recepten te ontdekken.
 • Volg vegan foodbloggers op social media om inspiratie te krijgen voor gerechten. Waarschijnlijk zie je elke dag wel iets lekkers voorbij komen wat je wil maken! Dan hoef je er niet eens naar op zoek te gaan of uit jezelf aan te denken. Leuke accounts om te volgen zijn bijvoorbeeld Lisa goes vegan, De groene meisjes, Huh is this vegan, Geen blaadje sla en Wat eet je dan wel. En natuurlijk Floors groene hoekje. 🙂
 • O ja, en als we het toch over eten hebben… Gooi geen eten weg! Combineer je restjes voor een lekkere lunch, maak bananenbrood van je oude bananen, wentelteefjes van oud brood, snijd de bruine plekjes van je appels en eet de rest op, plan je maaltijden beter vooruit… Ook hiermee draag je je steentje bij!

Verduurzaam je huis

Ook in je huis is er waarschijnlijk nog veel winst te behalen. Hoe kleiner en beter geïsoleerd je woont en hoe groener je tuin is, hoe beter voor het milieu. Maar je woont nu eenmaal waar je woont, en om nou allemaal in een tiny house te gaan wonen om onze voetafdruk te verkleinen is ook weer zoiets. Wat wél haalbaar is, is erover nadenken hoe je de ruimte die je hebt zo duurzaam mogelijk kunt maken.

Isolatie, zonnepanelen, zonneboilers, van het gas af: het kan allemaal, maar het past misschien niet zomaar in je budget. Lees dit artikel met de 7 effectiefste stappen om jouw huis te verduurzamen om te zien wat je kunt doen, en wat voor prijskaartje eraan hangt.

Reis bewuster

Dat autorijden killing is voor het milieu, weten we allemaal. Maar de auto ook echt laten staan en wandelen of de fiets pakken wanneer het regent, of een treinkaartje kopen waarmee we duurder uit zijn, dat is toch een drempel voor veel mensen. Voor mijzelf in ieder geval wel. Nu we weer in de bewoonde wereld wonen kunnen we gelukkig weer bijna alles op de fiets doen, en is het ook makkelijker geworden om met het openbaar vervoer te gaan. Maar toch, soms is die auto gewoon zo makkelijk… Als je iets zwaars mee moet nemen, of als je snel ergens moet zijn komt het toch wel heel fijn uit als je de auto kunt pakken.

Hetzelfde geldt voor het vliegtuig. Je kunt naar veel vakantiebestemmingen ook de trein, bus of boot pakken, maar naast dat je vaak veel langer onderweg bent, ben je doorgaans ook meer geld kwijt. En als er iets is wat je op vakantie goed kunt gebruiken, is het extra tijd en geld! Maar dat vliegen ontzettend schadelijk is voor het milieu kunnen we simpelweg niet negeren. Daarom geef ik je een paar tips.

Tips om duurzamer te reizen:

 • Als je gaat vliegen, boek dan een rechtstreekse vlucht en compenseer de CO2-uitstoot van je vlucht. Deze optie kun je bij sommige vliegmaatschappijen aanvinken wanneer je je vliegticket boekt, maar je kunt ook eens een kijkje nemen op de website van FlyGreen.
 • Ga een jaartje op vakantie in Nederland of in een buurland. Het lijkt wel alsof mijn generatie elk jaar een keer in een ander continent geweest moet zjin. Ik ben nog nooit Europa uit geweest, en ik vind het helemaal prima. Er is zoveel moois te zien in Nederland alleen al, laat staan in de rest van Europa!
 • Rijd maximaal 100 km/uur in de auto (80 zou zelfs nog beter zijn). Als je harder rijdt, stoot je meer stikstof uit en verbruik je meer benzine. Ook nog eens goed voor de portemonnee dus. De nieuwe maximumsnelheid gaat pas in maart in, maar in de tussentijd kun je gewoon alvast beginnen. 🙂 Doe ik zelf ook al een tijdje en ik vind het heerlijk!
 • Check elke twee maanden je bandenspanning. Met te zachte banden verbruik je meer brandstof en verslijten je banden sneller. Lees op iedereendoetwat.nl hoe je dit controleert, en waar je op moet letten.
 • Probeer zoveel mogelijk te carpoolen als je met de auto gaat, al is het maar voor een deel van je reis.
 • Zorg ervoor dat je fiets op een plek staat waar je er makkelijk bij kunt, dat je licht het doet en dat je banden opgepompt zijn. Dat maakt het makkelijker om snel even op de fiets te springen.

Denk na bij de keuzes die je maakt

Dit geldt natuurlijk voor alle keuzes die je maakt. Wat je koopt, waar je het koopt, wat je eet, wat je draagt… Het spreekt voor zich dat het het allerbeste zou zijn om alleen maar lokale, biologische en op een duurzame manier vervaardigde producten te kopen. Maar je kunt nog verder denken dan dat: steun geen bedrijven die vervuilend zijn of hun geld in de foute dingen investeren. De keuzes die je maakt zijn jouw stem. Als jij stopt met foute bedrijven steunen en voor milieubewuste bedrijven kiest, laat jij jouw stem horen. En hoe meer eco-friendly stemmen we laten horen, hoe eerder ze naar ons zullen luisteren. The power lies with the people.

Tips om betere keuzes te maken:

 • Kies voor een groene energieleverancier. Wij zaten de laatste jaren bij Eneco en dachten dat we daar goed zaten, maar we kwamen erachter dat het nog een heel stuk beter kon. Pure Energie, onze nieuwe leverancier, is al zes keer op rij uitgeroepen tot de groenste energieleverancier. En ook nog eens goedkoper. 🙂 Met deze overstap besparen we op jaarbasis 3215 kg CO2! Ter vergelijking: dit is nog meer uitstoot dan wanneer je twintig keer naar Parijs vliegt.
 • Stap over op een duurzame bank, die je geld niet investeert in vervuilende praktijken maar in een groene, eerlijke maatschappij. Triodos komt volgens de Eerlijke Geldwijzer als beste uit de test, dus dat zou een geweldige keuze zijn.
 • Zelfs je verzekering kan duurzamer! Als je nog niet bij ASR zit tenminste, want dat is de meest duurzame verzekeringsmaatschappij van Nederland. Net iets te laat voor 2020, maar een mooi doel voor december.
 • Shop niet bij Alibaba, AliExpress en dat soort webshops. I know, het kost niks – maar dan heb je ook niks!

Kortom: leef meer zoals je voorouders

In deze tijden waarin we niks tekort komen, alles kan en alles mag, wordt het ons niet makkelijk gemaakt om de verleidingen te weerstaan. Maar toch is dat precies wat er voor nodig is om de klimaatcrisis een halt toe te roepen. Dat we met zijn allen meer gaan leven zoals de mensen vroeger deden: minder geld uitgeven, minder spullen kopen, minder vlees eten en minder ver reizen. Maar ook meer zelf maken, meer repareren en meer waarderen wat je hebt. Ja, die voorouders, daar kunnen we nog wel wat van leren.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sara 10 januari 2020 at 5:24 pm

  Wat een fijn overzicht met tips 🙂 En wow, dat je met het overstappen van energieleverancier zoveel CO2 bespaart! Ben blij dat wij ook bij Pure Energie zitten 😀

  • Reply floorsgroenehoekje 10 januari 2020 at 8:15 pm

   Dankjewel! Ja daar stond ik ook van te kijken, echt wel de moeite!

  Leave a Reply