Nostalgisch ovenschoteltje met ‘kip’

14 januari 2020
vegan ovenschotel

Met dit heerlijke gerechtje heb ik twee hongerige buikjes heel gelukkig gemaakt. Twee keer zelfs – de eerste keer om het recept te testen, en de tweede keer met daglicht voor de foto’s. Want dit lekkere vegan ovenschoteltje moest natuurlijk hier gedeeld worden!

Een paar jaar geleden ben ik met Jasper een midweekje naar Barcelona geweest. Dit was nog in de tijd dat ik alles at – en nog onbezorgd op vakantie kon, haha. We hadden natuurlijk onwijs veel zin om de lokale keuken uit te proberen, dus we zijn volop aan het paellaën en tapassen gegaan. Volgens mij hebben wij toen de enige paar tentjes uitgezocht in Barcelona waar je niet lekker kunt eten, want het was allemaal niet bepaald wat we ervan verwacht hadden. Aardappeltjes met ketchup, dat noem ik geen patatas bravas… Anyways, na een paar teleurstellingen besloten we om dan maar iets anders te proberen: de Ierse keuken! We kwamen namelijk een hele gezellige, gemoedelijke Ierse pub tegen en tja, dan moet je daar wel naar binnen. Een menu vol lekkere warme schotels, een cocktailkaart met happy hour… Sí sí, daar wisten we wel raad mee. 🙂

Maar goed, lang verhaal kort: ik heb daar een van de lekkerste ovenschoteltjes ever gegeten met kip, champignons en bladerdeeg (en de volgende dag nog een keer). En dat ik nu geen kip meer eet hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ik niet meer van zulke lekkere gerechtjes kan genieten, dus besloot ik mijn eigen vegan ovenschoteltje te maken. En die is me toch een partij lekker geworden! Misschien zelfs nog wel een beetje beter dan de echte. Volgens Jasper “sowieso het lekkerste recept op je blog”, en ook “maak dit vaker”, en ook “mag ik een hapje van de jouwe”.

Dit is het recept!

Wat heb je nodig voor 2 ovenschoteltjes?

2 pakjes vegetarische kipstukjes – mijn favoriet is van de Vegetarische Slager, zooo lekker!
2 plakjes Koopmans bladerdeeg (origineel, niet de variant met roomboter)
1 kleine witte ui
250 g kleine champignons
100 g doperwtjes uit de diepvries
2 teentjes knoflook
125 ml plantaardige kookroom (ik gebruikte Alpro Cuisine)
1 el donkere miso (mosterd zou eventueel ook kunnen)
10 g verse tijm
Scheutje plantaardige olie
Zeezout en peper
Optioneel: scheutje plantaardige melk

O ja, ook niet onbelangrijk: 2 ovenschoteltjes!

Hoe maak je de ovenschoteltjes?

1. Laat de plakjes bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Snijd in de tussentijd de kipstukjes wat kleiner, tenzij je van grovere stukken houdt. Versnipper de ui, snijd de knoflook fijn en snijd de champignons in vieren. Rits de tijmblaadjes van de takjes en hak ze fijn.

3. Verwarm een beetje plantaardige olie in een koekenpan of wok en bak de ui eerst in een paar minuten glazig. Voeg de champignons, doperwtjes, knoflook en tijm toe en bak alles in een paar minuten zacht. Voeg dan de miso en kookroom toe en roer alles goed door elkaar. Laat het op een zacht vuurtje pruttelen.

4. Bak in een andere pan de kipstukjes krokant en goudbruin in een paar minuten. Schep ze door het groentemengsel en zet het vuur uit. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout. Let op: de miso is al vrij zout van zichzelf, dus voeg niet teveel zout toe zonder te proeven.

5. Nu komt het leukste stuk. 😉 Vet de ovenschoteltjes in (ook de buitenrand) met een beetje olie en verdeel het mengsel over de schoteltjes. Pak een plakje bladerdeeg en trek het met je handen een beetje uit elkaar, zodat het plakje groter wordt. Leg het bladerdeeg op je schoteltje en vouw de hoeken over de randjes. Prik met een vork of prikker een paar gaatjes in de bovenkant zodat de lucht kan ontsnappen. Bestrijk de bovenkant eventueel met een beetje plantaardige melk voor een mooie glans.

6. Bak ze in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin. En voilà: een vegan ovenschoteltje met ‘kip’ om schaamteloos hard van te smullen.

ovenschotel kip(Oké, het ziet er misschien niet zo uit maar er zit echt groente in, beloofd!)

Zijn ovenschoteltjes en hartige taarten ook jouw idee van happy food? Dan moet je dit recept echt een keer maken! Deel je het resultaat met mij? Kan ik nog even nagenieten.

Nog meer inspiratie nodig? Kijk ook eens bij mijn andere recepten!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Karin 15 januari 2020 at 9:15 pm

  Klinkt lekker! Gaan we zeker proberen 😊

  • Reply floorsgroenehoekje 16 januari 2020 at 6:24 am

   Jaaaa lekker!!!

 • Reply Patty 17 januari 2020 at 3:08 pm

  Staat morgen op tafel!

  • Reply floorsgroenehoekje 17 januari 2020 at 4:08 pm

   Maar niet lang 👌 smakelijk!

 • Reply Martin 25 januari 2020 at 6:15 pm

  zojuist dit heerlijke recept gemaakt en op gegeten. Smaakte voortreffelijk. Ik ga het ook eens met andere groetes proberen.
  dit was in ieder geval een succes!

  • Reply floorsgroenehoekje 26 januari 2020 at 4:16 pm

   Jaaaa leuk om te horen! Ben benieuwd naar je andere creaties 😁👍

  Leave a Reply