Indiase linzencurry

25 februari 2020
Indiase linzencurry

Kruidig, hartig, vullend, fris… Indiase linzencurry heeft voor mij een torenhoog comfort-food-gehalte. Een recept voor linzencurry plaatsen stond al eeuwen op mijn lijstje, en *high five* het is er eindelijk van gekomen.

Dit gerecht is een blijvertje hier in huis! Makkelijk om doordeweeks te maken na een lange werkdag en je kunt er meerdere dagen van genieten (ook heel fijn voor de fulltimers onder ons). Maar ook gasten zijn blij te maken met deze curry! Ik denk dat mijn poke bowl van zijn troon is verstoten als favoriete wat-zullen-we-nu-weer-maken-oh-ja-dit-was-heel-lekker-en-hebben-we-nog-niet-voor-die-mensen-gemaakt-gerecht. De enige gasten die er niet zo van gediend waren: ons kleine neefje en nichtje (maarja, wie bedenkt dan ook om linzencurry voor kinderen te maken). Volgende keer maar weer gewoon pannenkoeken of frietjes. 😉 Maar voor de volwassenen onder ons: toppertje!

Wat heb je nodig voor Indiase linzencurry?

Voor 5-6 personen

300 g gedroogde rode linzen
4 tomaten
1 witte ui
4 teentjes knoflook
Een flink stuk gember (ongeveer 4 cm)
400 g basmatirijst
500 ml groentebouillon
200 ml kokosmelk
Scheutje zonnebloem-, kokos- of arachideolie
2 tl kurkuma
2 tl korianderpoeder
2 tl kardemom
1 tl komijn
Handje blanke amandelen
15 g verse koriander
1/2 verpakking ongezoete plantaardige yoghurt of kwark (ik gebruikte Alpro Go On)

Tip: je kunt variëren met de kruiden als je de kruiden die ik heb gebruikt normaal gesproken niet in huis hebt. Hier vind je een overzicht van kruiden die veel gebruikt worden in de Indiase keuken. Je kunt natuurlijk ook een paar eetlepels currypasta toevoegen in plaats van kruiden. Ik vind de Indiase kruidenpasta van Patak’s mega lekker (die geurrrrrrr!).

vegan linzencurry

Hoe maak je Indiase linzencurry?

1. Versnipper de ui, snijd de knoflook en gember fijn en snijd de tomaten in blokjes. Spoel de linzen goed af in een vergiet.

2. Verwarm een scheutje olie in een pan (let op dat er een hele curry in moet passen, dus go big or go home) en bak de ui glazig. Voeg dan de knoflook en gember toe en bak een paar minuten mee. Hmmm, dat begint al goed te ruiken 🙂 Schep de tomatenblokjes en de kruiden erdoor en breng op smaak met zout.

3. Voeg nu de linzen en de bouillon toe en roer alles goed door elkaar. De curry moet ongeveer 15 minuten zacht pruttelen, totdat de linzen zacht zijn maar nog niet uit elkaar zijn gevallen.

4. Kook ondertussen de rijst met wat zout in een pan met deksel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af zodra de rijst gaar is en laat met de deksel op de pan staan.

5. Hak de amandelen in stukjes en rooster ze een paar minuten in een droge koekenpan. Pluk de blaadjes van de koriander los (je kunt de steeltjes ook gewoon eten, dus je hoeft niks weg te gooien).

6. Zodra de linzen het vocht grotendeels hebben opgenomen voeg je de kokosmelk toe, roer je alles goed door elkaar en laat je de curry nog even een minuut of 5 indikken. Heb je meer vocht nodig, voeg dan wat water toe. Als de curry juist te waterig is kun je er eventueel wat vocht uit scheppen.

7. Schep de rijst en linzencurry in grote kommen en garneer met de gehakte amandelen en verse koriander. Schep er een flinke eetlepel yoghurt of kwark bij en ENJOY!

linzencurryBen jij ook zo’n currymens? Wat zijn jouw favoriete ingrediënten? Wie weet breng je me op ideeën voor een volgend recept. 😉

Liever een ander linzenrecept proberen? Maak dan bijvoorbeeld deze herfstige linzensoep met wortel of deze vegan jachtschotel met pompoen en linzen

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Patty 28 februari 2020 at 10:09 pm

    Ziet er heerlijk uit, dank je wel weer voor de inspiratie!

    • Reply floorsgroenehoekje 28 februari 2020 at 10:42 pm

      Lieffffff dankjewel!

    Leave a Reply