Broodje vegan worst met zuurkool

6 maart 2020
vegan braadworst

Oh my, hier heb ik lang op gewacht: broodje vegan worst. In de supermarkt word je doodgegooid met plantaardige burgers, maar worstjes, ho maar. Dat leek toch een te grote uitdaging. Maar daar komt nu verandering in, want sinds mijn vorige tripje aan de plaatselijke super is er ineens een hele worstjesparade gaande. Er zijn in één week drie soorten vegaworstjes bijgekomen! En dat is lang niet het enige, want ook de Lidl heeft vanaf deze week ineens drie keer zoveel vegaproducten in het assortiment. My guess: supermarkten trakteren omdat het volgende week de Nationale week zonder vlees is. En gelijk hebben ze, want there ain’t no party like a vegan sausage party. 😉

Wie niet blij wordt van dubbelzinnige grapjes kan beter even op het rode kruisje in de hoek klikken, want vandaag gaan we het hebben over WORST! Met al die nieuwe lekkere worsten in de schappen moest ik natuurlijk wel iets lekkers in elkaar flansen. Maar wat? Toad in the hole? Of zuurkoolschotel zoals papa vroeger maakte? Het kon me allemaal worst wezen: ik ging voor broodje braadworst. Ik kocht één pakje grote dikke worsten en één pakje dunne kleine worstjes, want size doesn’t matter enzo. En wat denk je: de kleintjes waren veel lekkerder! Zo zie je maar weer jongens.

Toen ik nog worsten van echt vlees at (dit klinkt echt ranzig… sorry) en geen cent te makken had, stond broodje braadworst regelmatig op het menu. Lekker goedkoop en lekker eenvoudig. Broodje afbakken, zuurkool erin, sausje erbij, worstje erin mikken en hoppakee. Ik had al in geen jaren meer broodje worst gegeten, tot ik (dankjewel verhuizing) weer eens bij IKEA moest zijn. En tot mijn grote verrassing vond ik daar ineens een plantaardige hotdog! Binnen een week stond ik uiteraard weer op de stoep, om te beoordelen of ‘ie wel écht zo lekker was. Ja hoor, nog steeds lekker! Ik ga binnenkort maar weer even terug om het nog een keer te checken (alles voor mijn trouwe lezers, hè).

Genoeg gegrapt en gegrold over worstjes en IKEA. Je bent vast benieuwd naar het recept – dat, to be fair, geen fluit voorstelt. Maar lekker is het wel! En wat ben ik blij dat ik deze klassieker weer wekelijks op het menu kan gooien.

Wat heb je nodig voor broodje vegan worst?

Voor 4 broodjes

4 afgebakken pistoletjes (tip: gebruik een herbruikbare broodzak voor zero waste broodjes)
4 grote worsten of 8 kleine worstjes naar keuze
200 g zuurkool

Toppings:
Mosterd
Ketchup
Plakjes augurk
Gebakken uitjes

Hoe maak je broodje vegan worst?

(Je kunt het vast wel raden, maar laat ik er voor de vorm toch maar een fatsoenlijk receptje van schrijven.)

1. Verwarm de zuurkool volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Bak ondertussen de worstjes goudbruin en knapperig.

3. Snijd de broodjes voor de helft open en vul ze met de sausjes en augurk. Schep er wat zuurkool in en leg je worst erop (heren: kijk uit dat je de juiste te pakken hebt 😉 ) en garneer met gebakken uitjes.

Yeah baby! Je broodje vegan worst is een feit. Ik zeg smakelijk eten!

vegan worstWorstjes over? Gooi ze in een pan erwtensoep! Altijd lekker.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Patty 15 maart 2020 at 8:24 am

    Welke worstjes gebruik jij? Ik heb er al verschillende geprobeerd maar ben nog niet zo te spreken over de structuur.

    • Reply floorsgroenehoekje 15 maart 2020 at 9:10 am

      Die op de foto zijn van Garden Gourmet (Incredible Bratwurst), maar we hadden ook meteen de roasted veggies worstjes van Upside geprobeerd. Die vonden we nog net iets lekkerder, ook al leken de eerste meer op ‘echte’ worstjes!

    Leave a Reply