Eco tip: herbruikbare wattenstaafjes

13 maart 2020
herbruikbare wattenstaafjes

Misschien lees je ‘herbruikbare wattenstaafjes’ en denk je: oké, dit gaat wel ver hoor. Of: … bah. (Deze reactie heb ik ook van een paar mensen gekregen, haha.) Of misschien denk je juist, zoals ik: nice, die moet ik proberen! Wat ik je in ieder geval wil zeggen voordat je verder leest, is 1) ik ben er écht blij mee, en 2) take a chill pill: ze zijn gewoon afwasbaar. OK, let’s go!

Allereerst: waarom herbruikbare wattenstaafjes?

Stel jezelf maar eens de vraag: waar gebruik je wattenstaafjes voor? Om je oren te reinigen, make-up aan te brengen of wondjes te verzorgen bijvoorbeeld. En hoeveel gebruik je er? Een per dag, of misschien zelfs meerdere per dag? Bedenk je nu maar eens hoe groot die stapel wattenstaafjes is die je door de jaren heen gebruikt hebt, en hoeveel daar nog bijkomt als je de rest van je leven wegwerpwattenstaafjes gebruikt. En dit is alleen nog maar jouw eigen stapel – laat staan wat de rest van de wereld verbruikt. En heb je ook al gedacht aan alle (vaak plastic) verpakkingen? Ouch! Niet bepaald duurzaam dus.

In deze maatschappij van vervangbaarheid, makkelijke oplossingen en wegwerpproducten vind ik het een verademing om de duurzame overstap te kunnen maken naar herbruikbare items. Items die niet alleen veel onnodig afval voorkomen en lang meegaan, maar waar je op de lange termijn ook nog eens veel geld mee bespaart. Weer even ‘terug in de tijd’ en de spullen die we hebben koesteren, in plaats van weggooien en vervangen (OK boomer).

Maar is het wel hygiënisch?

Kort antwoord: jep! Lang antwoord: het is net zo schoon als de wegwerpvariant, maar je moet ze wel even met warm water afspoelen na gebruik. Ik vind het daarom handig om ze in de douche te gebruiken, zodat ik ze meteen schoon kan maken. Dat klinkt misschien als veel gedoe, maar een paar seconden onder warm water en ze zijn schoon. Net zoveel moeite als het prullenbakje opendoen, toch?

Nou kan ik me indenken dat je ze om de zoveel tijd een ‘grote schoonmaakbeurt’ zou willen geven, om er zeker van te zijn dat alle bacteriën weg zijn. No problem, je kunt ze gewoon een minuutje uitkoken in kokend of gekookt water.

herbruikbare wattenstaafjes

Welke moet ik dan kiezen?

Dat moet je zelf weten, maar zoals je op de foto ziet heb ik gekozen voor de wattenstaafjes van TMKK Original (€8,95 per doosje; goedkoper als je er meerdere bestelt). Waarom deze? Het doosje en de wattenstaafjes zijn gemaakt van gerecycled materiaal, en ik vond het een leuk kleurtje. 😉 Ik heb geen ervaring met andere merken, maar ik kan me voorstellen dat ze allemaal vrij vergelijkbaar zijn.

Het doosje schuif je makkelijk open, en de twee wattenstaafjes kun je eenvoudig in de houdertjes klikken. Zoals je kunt zien zijn er twee verschillende wattenstaafjes: eentje met een geribbeld siliconen uiteinde, en eentje met een punt aan de ene kant en een ronde punt aan de andere. De geribbelde punt is bedoeld om je oren schoon te maken – wat overigens door alle specialisten wordt afgeraden, maar ik ben vast niet de enige die daar geen gehoor aan geeft (deze woordkeuze was een happy accident, trouwens). De spitse punt is ideaal bij het aanbrengen van eyeliner, en de afgeronde punt kun je bijvoorbeeld gebruiken om je nagellak bij te werken.

Dus… Waar wacht je nog op?

Het zal vast even wennen zijn, maar ik geloof echt dat je blij zult zijn dat je deze duurzame switch gemaakt hebt. Dit hoor je mij normaal gesproken niet zo snel zeggen (#consuminderen), maar: snel bestellen die handel!

herbruikbare wattenstaafjesHeb jij al kennisgemaakt met herbruikbare wattenstaafjes, deel je ervaring dan in de comments. Ben benieuwd naar je mening! Op zoek naar nog meer verduurzaam-je-badkamer-ideetjes? Lees dan mijn blog over shampoo bars en natuurlijke deodorant.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Karin 13 maart 2020 at 3:38 pm

  Alweer een goede tip!
  Ik las pas een leuk stukje, misschien vind jij dat ook leuk
  :https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3169169/Boaz-11-verkoopt-spullen-die-plastic-overbodig-maken-en-het-loopt-storm

  • Reply floorsgroenehoekje 13 maart 2020 at 3:43 pm

   Jaaa leuk! 🙏 Van de kinders moeten we het hebben!

  Leave a Reply