Kerrieschotel met vegan gehaktballetjes

6 april 2020
kerrieschotel

Ik ga vandaag een heel bijzonder recept met jullie delen! En dan bedoel ik bijzonder op twee manieren. Nummer 1: wanneer heb je voor het laatst banaan, ui en pinda’s op één bord gegeten? Dat bedoel ik, pretty freaking weird. En 2: als je het dan hebt over gerechten die smaken naar thuis, dan spant dit kerrieschotel recept wel de kroon voor mij. Hoe vaak ik hier wel niet mijn buikje rond aan heb gegeten (en nog ronder, en nog ronder, want maar 1 keer opscheppen is voor watjes).

Er is wel een verschilletje met de ‘klassieke’ kerrieschotel zoals wij die thuis aten, en deze kleurrijke versie. Je hebt vast al een vermoeden waar ik op doel: de gehaktballetjes in de traditionele uitvoering waren niet van planten gemaakt, en ook de kerriesaus was gemaakt met koemelk en boter. Lucky for me is dit allemaal perfect te vervangen met plantaardige ingrediënten. Deze kerrieschotel smaakte nog net zo verrukkelijk, veelzijdig en verslavend als ik van vroeger gewend ben.

Het klinkt misschien een beetje als een gekke combi, maar het is écht écht écht lekker. Promise! Maak het maar gewoon een keer en dan snap je wat ik bedoel. Soms zijn de gekste combinaties het lekkerst, en zo ook dit kerrieschotel recept. Een van mijn lievelingsgerechten ever. Credits voor de heerlijke vegan balletjes en plantaardige kerriesaus (en eigenlijk het hele gerecht) gaan naar moeders! Dankjewel, het was weer heerlijk. 🙂

Wat heb je nodig voor kerrieschotel?

Voor 3 personen (of 2 als je zoveel eet als ik)

200 g (pandan)rijst
2 rode paprika’s
1 grote banaan
2 kleine rode uitjes
Handje pinda’s (gezouten of ongezouten kan allebei; wat je zelf lekker vindt)
Handje rozijnen
2 el kokos

Voor de kerriesaus
40 g vegan margarine, zoals Wahjang
45 g bloem
375 ml plantaardige melk (soja/haver/amandel/rijst)
1 el kerriepoeder
0,5 groentebouillonblokje
Peper en zout naar smaak

Voor de balletjes
275 vers veganistisch gehakt (wij gebruikten Next Level gehakt van Lidl)
20 g bloem
2 flinke tenen knoflook, geperst
2 tl kerriepoeder
Peper en zout

Hoe maak je kerrieschotel?

1. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Begin nu met de gehaktballetjes maken. Kneed alle ingrediënten goed door elkaar en maak er kleine balletjes van. Verwarm wat plantaardige bakboter of olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten rondom bruin.

3. Snijd ondertussen de paprika’s in blokjes en de banaan in plakjes, en versnipper de rode ui. Verdeel de paprika, banaan, rode ui, pinda’s, rozijnen en kokos over verschillende schaaltjes en zet ze vast op tafel.

4. Nu ga je de kerriesaus maken. Laat de boter smelten in een steelpannetje en voeg de bloem toe. Roer goed met een houten lepel en laat het mengsel een paar minuten bakken. Voeg er dan steeds een scheutje melk aan toe en roer dit er goed doorheen. Zodra het begint in te dikken voeg je telkens een scheutje meer toe. Wanneer je daarmee klaar bent, verkruimel je het halve bouillonblokje en voeg je kerriepoeder, peper en zout toe en roer je alles nog eens goed door elkaar. Proef je saus en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.

5. Serveer alles apart op tafel zodat iedereen zijn eigen kerrieschoteltoren kan bouwen. Leuk om te doen en het ziet er ook nog eens supervrolijk uit!

kerrieschotelGeef toe: dit ziet er toch supergezellig uit? Ze zeggen altijd dat geur en smaak een van de sterkste herinneringen zijn. Daarom is het ook zo leuk om je lievelingsgerechten van vroeger nog een keertje op tafel te zetten! (Of mams lief aan te kijken.) Zo ben ik ook nog steeds de grootste fan van de havermoutkoekjes die we vroeger altijd maakten. Heb jij zo ook een gerecht dat je meteen weer meeneemt naar de keukentafel van vroeger?

PS: durf je dit kerrieschotel recept aan? Deel het resultaat dan met mij of via Instagram, ik ben echt heel benieuwd wat je ervan vindt. 🙂 (Fun fact: Jasper was eerst enorm sceptisch, en nu heeft hij de foto bovenaan dit recept ingesteld als achtergrond op zijn telefoon. Geen grap. Hoe schattig is dat!)

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Patty 17 april 2020 at 2:56 pm

    Ga ik nou als eerste lezer zeggen dat dit echt lekker is? Ja. Dit is echt lekker!! 😋

    • Reply floorsgroenehoekje 17 april 2020 at 3:17 pm

      ❤️❤️❤️

    Leave a Reply