Tweedehands kopen: mijn leukste vondsten

8 mei 2020
tweedehands

Zo, na al dat verbouwen en verhuizen is het de hoogste tijd om mijn blog weer even af te stoffen met wat nieuwe content. Het ontwerp van vandaag: tweedehands vondsten! Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Verbouwen en verhuizen? Niet bepaald duurzaam. Maar dat wist je natuurlijk al. Toegegeven, ik heb me wel een beetje schuldig gevoeld bij het zien van die enorme hoop afval, en al die ritjes naar de bouwmarkt. Hoe zeer je het ook probeert vooruit te plannen, je komt altijd nét een dingetje tekort, dus maar weer op naar de bouwmarkt. En de volgende dag weer. Voor je het weet ben je ineens lid van de personeelsvereniging.

Nee, verbouwen en verhuizen is niet groen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het proces iets verantwoorder te maken. Een van de dingen die ik deed om mijn schuldgevoel de kop in te drukken: zoveel mogelijk tweedehands kopen, en dan het liefst ook nog om de hoek. Als je er een half uur voor moet rijden, verslaat dat het doel een beetje.

Wat ik heb ontdekt, is dat ik niet alleen honderden euro’s heb bespaard (als het niet meer is) met tweedehands kopen, maar dat de spullen die ik heb gevonden veel leuker, mooier, unieker en karakteristieker zijn dan de spullen die ik altijd in huis heb gehad. Als je iets nieuws koopt, ga je dat toch doen met een bepaald doel. Je hebt een bepaalde stijl of kleur in gedachten. Wanneer je tweedehands koopt, laat je al die eisen los en sta je open voor iets wat buiten je comfort zone valt. Het resultaat: we hebben nu een stijlvoller, leuker en huiselijker huisje dan ooit. Dit had ik nieuw niet bij elkaar kunnen sprokkelen, kan ik je wel vertellen. (Nu heb ik ook het stijlgevoel van een theelepel, maar toch.) Ik laat jullie graag meekijken met mijn favoriete vondsten van de laatste maanden!

tweedehandsHelemaal verliefd op deze houten plantenkist. Wat een schatje hè?! Deze heb ik gevonden via de ‘in de buurt’ functie van Marktplaats. Ik was niet op zoek naar een plantenkist, maar toen ik hem zag moest ik hem hebben. Voor €37,- heb ik de kist opgehaald, inclusief planten. De planten bleken alleen niet kattenproof te zijn. Veel plantsoorten zijn giftig voor huisdieren, en aangezien onze katers wel houden van planten eten (zo baasje, zo beestje), heb ik de planten maar even buiten bereik in de slaapkamer gezet.

O ja, de grote vaas op de achtergrond is ook tweedehands gevonden. Samen met zijn kleinere broertje gekocht voor €40,-!

tweedehandsDit kastje is een uitzondering op het ‘verrassingselement’ van tweedehands kopen. Ik heb namelijk specifiek gezocht naar dit IKEA-kastje, omdat ik het niet nieuw wilde kopen. En ja hoor: deze goedkopere en zo goed als nieuwe versie stond op Marktplaats te wachten op een nieuw huisje. Wel wat verder voor moeten reizen, maar onderaan de streep nog steeds een veel lagere impact op het milieu dan nieuw (waar ook weer kilometers voor gemaakt moeten worden).

Wanneer je iets nieuw wil kopen loont het echt om eerst even tweedehands te zoeken. Je vindt bijna altijd waar je naar op zoek bent, je bespaart er een hoop geld mee en je verkleint je voetafdruk. En die keren dat je het niet gevonden krijgt, kun je het alsnog nieuw kopen als je het perse wil hebben. Dit is in ieder geval onze aanpak!

tweedehandsAls je je ooit afvraagt hoe iemand eruitziet die niet op de camera wil maar perse een foto wil van haar nieuwe jumpsuit, moet je even bovenaan deze pagina kijken. Maar mijn ongemakkelijke hoofd terzijde: hoe leuk is deze vondst? Precies mijn kleur, past perfect en zit als een pyjama! Op dezelfde dag kocht ik ook deze andere kleren bij de plaatselijke kringloop.

Zo uit mijn hoofd heb ik hier zo’n €35,- voor betaald. Koopje, toch? Tikkeltje buiten mijn comfort zone (ik bedoel, ik en bloesjes?) dus ik had ze nooit nieuw uitgezocht, maar als ik ze dan aan heb denk ik: ja! Dit! En allemaal in nieuwstaat – waarom zou je überhaupt nog nieuwe kleding kopen?

tweedehandsMijn nieuwe favoriete bloempotten. Ze. Zijn. Zo. Leuk!!! Ik kocht in totaal 8 van deze potten (ik dacht voor 3 of 4 tientjes), waarvan eentje wat groter. Daar woont nu een bananenplant in. Bij de vorige eigenaar stonden ze ergens achterin de schuur stof te happen. Bij ons hebben ze een prominent plekje in de woonkamer gekregen, want zeg nu zelf, dat verdienen ze gewoon. Blauw is toevallig ook de kleur van veel van onze accessoires, dus dat kwam perfect uit. Zo. Leuk!!!

tweedehandsOns nieuwe kruidenrek! (Let niet op de muur erachter, die moet nog geschilderd worden. Wat je waarschijnlijk niet gezien had, maar wel nu ik de aandacht erop vestig. Oh well.)

Leuk verhaal: ik zocht al sinds het begin van de verbouwing een kruidenrek. Mooi al je kruiden in het zicht op het aanrecht, liefst in iets van hout, I love it. Zoeken, zoeken, zoeken… Uiteindelijk, een week voor de oplevering van het huis, vond ik hem. Een paar kilometer verderop, toevallig om de hoek van mijn moeders huis. Enthousiast aan Jasper laten zien, Jasper knikken, Floor kopen, mama ophalen. Komt ze hier aan met het kruidenrek, zegt Jasper: ja, die gaat dus niet in de mooie nieuwe keuken.
Floor: …
Jasper: …
Mama: …
Je snapt al waar ik naartoe wil: ons aanrecht heeft nu een mooi authentiek kruidenrek. En het mooiste is nog dat Jasper er nu net zo verliefd op is als ik. 😉

Ik kan zo nog wel even doorgaan, want ik heb nog veel meer leuke tweedehands kleding, bordspelletjes, bloempotten (zoveel bloempotten) en meubels gevonden. Maar deze favoriete pareltjes wilde ik graag met je delen, om je hopelijk ook te inspireren wat vaker te kiezen voor tweedehands kopen. Er bestaan al zoveel mooie spullen die een nieuw huisje zoeken – waarom nieuw?

Heb jij ook de gewoonte van tweedehands kopen, of heb je misschien een goede tip die je wil delen? Alle reacties zijn welkom!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Patty 13 mei 2020 at 6:15 pm

  En weet je wat nu zo leuk is? De tweedehands winkels puilen uit van de spullen op het moment. Zozeer zelfs, dat ze erg kritisch zijn op de kwaliteit van de spullen die je wilt komen brengen. Dus als je je slag wilt slaan moet je nu gaan!

  • Reply floorsgroenehoekje 15 mei 2020 at 2:26 pm

   OKÉ, dat laat ik me geen twee keer vertellen 😉

 • Reply Ellis 15 mei 2020 at 3:58 pm

  Super leuk geschreven! Vooral het kruidenrekje en Jasper. 😂

  • Reply floorsgroenehoekje 19 mei 2020 at 6:02 pm

   Hahaha, daar is niks aan verzonnen 😛

 • Reply Agnes Evers 15 mei 2020 at 4:13 pm

  Mooie verhalen Floor, is in ieder geval inspirerend‼
  En ook ik ben verliefd op de prachtige gekleurde potten 🥰

  • Reply floorsgroenehoekje 19 mei 2020 at 6:01 pm

   Wat lief, dankjewel Agnes!

  Leave a Reply