10 voordelen van een groenteabonnement!

19 juni 2020
inhoud groentenabonnement

De ontdekking van de eeuw: een groenteabonnement! Via mijn schoonzus ben ik terechtgekomen op de website van Van het Land, een Brabants biologisch tuinbouwbedrijf. Hier kun je een abonnement afsluiten om wekelijks groente, aardappelen en/of fruit te ontvangen. We hebben pas één keer een pakket ontvangen, maar ik ben nu al helemaal verkocht. Iedereen zou dit moeten doen! Ook (juist) als je niet zo’n enorme fan bent van groente, of als je altijd dezelfde soort groente eet. Daarom zet ik in dit artikel 10 voordelen op een rijtje van een abonnement op vitamientjes!

1. Alles is biologisch

Als je bij de juiste partij een groenteabonnement afsluit, natuurlijk. Wat blijkt: er zijn ontzettend veel boeren en bedrijven die biologische groentepakketten aanbieden. Super! Goed voor de aarde, goed voor je lichaam. Tijdens het boodschappen doen kies ik waar mogelijk altijd voor bio. Maar naast het soms schrikbarende prijsverschil tussen bio en niet-bio in de supermarkt (soms wel meer dan 1,5 keer zo duur!), wordt dat moeilijker gemaakt doordat er van veel soorten groente überhaupt geen biologische variant verkrijgbaar is. Voor mij is dit dus een enorm pluspunt aan een groenteabonnement: altijd biologische groente, vers van de boer.

2. Je steunt je lokale ondernemer

Dit is natuurlijk helemaal hip & happening tijdens de coronacrisis, maar ook daarna is het fijn om te weten dat je je eigen community steunt. Geen ellenlange transporten nodig om jouw groente op je bord te krijgen, omdat het goedkoper is om ze uit het buitenland te importeren. Daarnaast geef ik mijn geld liever direct aan de boer dan dat ik diezelfde groente via een (duurdere) omweg bij de supermarkt koop.

3. Je eet altijd seizoensgroente

Een van mijn duurzame missers: ik vergeet altijd te kijken welke groente- en fruitsoorten in het seizoen zijn. En als ik er dan een keer aan denk, heb ik vaak mijn weekmenu al klaar en wil ik niet alles weer omgooien. Het fijne aan een groenteabonnement is dat je vanzelf altijd met het seizoen mee eet, dus daar hoef je niet meer over na te denken.

4. Je bespaart een hoop afval

Kijk maar eens rond in de supermarkt hoeveel groente er in plastic verpakt zit. Bijna alles! Gelukkig wordt er steeds meer groente los aangeboden, dus daar maak ik dankbaar gebruik van met mijn herbruikbare zakjes. Maar nog steeds wordt er veel meer verpakkingsmateriaal gebruikt dan nodig is. Soms is de enige functie om het verschil tussen biologisch en niet-biologisch te laten zien. Mijn groentepakket kreeg ik geleverd in een grote krat die ik bij de volgende levering weer mee terug kan geven, met alleen een plastic folietje eroverheen. Een enorme verbetering dus!

5. Je groenten worden gratis thuisbezorgd

…in Veldhoven, in ieder geval. In eerste instantie dacht ik: hm… Als er een grote wagen moet gaan rijden om mij mijn groente te brengen, is dat niet bepaald beter dan wanneer ik te voet of op de fiets naar de supermarkt zou gaan. Maar omdat ze zoveel adresjes hier in de buurt hebben, is de uitstoot verwaarloosbaar. Plus, het is gewoon heel erg handig, haha.

6. Het is goedkoper

Biologische groenten die aan huis worden bezorgd: je zou verwachten dat je juist meer betaalt. Nee, het is echt goedkoper! Voor €15,- hebben we een groentepakket voor 5 tot 6 personen, waar je bijna een week van kan eten. Omdat je minder betaalt als je meer afneemt, heb ik met mijn moeder afgesproken dat zij een derde overneemt van ons pakket. Haar zie ik toevallig toch elke woensdag, dus dat komt perfect uit. Voor maar €10,- hebben we dus groente voor bijna een hele week!

7. Je eet vanzelf gevarieerd

Wat een boer niet kent… dat stopt ‘ie in een groentepakket. 😉 Als gewoontedieren zijn we denk ik vaak geneigd om naar dezelfde groenten te grijpen, terwijl er zoveel groentesoorten zijn die we misschien nog niet eens kennen. Laat mij maar op de markt een paar raar uitziende groenten uitzoeken die ik nog nooit heb gehad. Juist leuk! Zo probeer je nog eens wat nieuws. In het groentepakket zitten elke keer andere groenten, dus er zal vast regelmatig iets tussen zitten waar je niet zo vaak mee kookt. Er worden ook voorbeeldrecepten bij geleverd, en als daar niks voor jou tussen zit dan staat het internet vol met recepten en inspiratie. Challenge accepted!

8. Je kunt je pakket uitbreiden met aardappels

Een aardappelabonnement. Dit is het meest kneuterige ding waar ik ooit mijn geld aan heb uitgegeven, and I love it. Een kilo aardappels voor €1,25, en dan ook nog biologisch, zonder verpakking en vers van de pers. Daar kan de supermarkt niet tegenop. Aardappeltjes, verse groente, vegaburgertje erbij en hoppakee: AVG gefixt.

9. Of met fruit

Ik heb ook een fruitabonnement afgesloten voor €8,- per week. Het fruit wordt samen met de groente geleverd, maar is afkomstig van een andere (ook biologische) boer. De inhoud van het fruitpakket is wat minder gevarieerd, omdat het vaak dezelfde soorten zijn die in Nederland groeien. In verhouding met het groenteabonnement en de aardappels vind ik het fruitabonnement ook wel wat prijzig, dus of dit net zo’n blijvertje is weet ik nog niet zeker. Voor nu zijn we in ieder geval blij met de opbrengst.

9. Je zit nergens aan vast

Ga je een paar weken op vakantie? Dan zet je je abonnement even op pauze. Voorlopig genoeg groente gezien? Dan zeg je je groenteabonnement gewoon op. Je betaalt per maand vooruit, maar als je je abonnement opzegt krijg je je geld gewoon weer terug. Als je nog niet zeker weet of het iets voor jou is, kun je het dus gewoon een paar weken vrijblijvend proberen.

10. Je hebt nooit te veel

Het mooie aan groente: je kan bijna met elke soort wel een lekker soepje maken. Als je bijvoorbeeld een paar dagen buiten de deur eet en bang bent dat je groente slap worden, maak er dan gewoon een flinke pan soep van. Wat peulvruchten of pasta erbij en je hebt een maaltijdsoep – ideaal.

Eigenlijk is er nog een voordeel #11: verse groenten zijn zoveel lekkerder! Daar zijn we gisteren al achtergekomen met deze heerlijke wok met witte snijbiet, peultjes en wortel, en vandaag gaan we ontdekken of witte snijbiet rauw in een salade ook lekker is. Met daarnaast frietjes en vegan kipnuggets uiteraard, want het blijft wel gewoon vrijdag frietdag. 🙂 Smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply