Vrolijke vegan springrolls

23 augustus 2020
vegan loempia's

Leuk zijn ze hè? Deze kleurige vegan springrolls maakte ik om het eerste jubileum van Floors groene hoekje te vieren! Vandaag is het namelijk precies één jaar geleden dat ik mijn eerste blog publiceerde, met de (superoriginele) titel: Mijn eerste blog. Woohoo! Dat moest natuurlijk in stijl gevierd worden (met eten dus). Oké, full disclosure: ik heb ze eigenlijk gisteren al gemaakt, maar ik ben wel as we speak van de restjes aan het genieten als lunch. 😉

Heb je nog nooit springrolls (of verse loempia’s, zoals ze ook wel worden genoemd) gehad of gemaakt? Dan is het hoog tijd om je smaakpapillen een uitstapje naar Azië te gunnen met deze knapperige, frisse Vietnamese springrolls. Zonder schuldgevoel, want gezond zijn ze ook nog eens. O, en je hoeft er niet eens voor naar de toko; je kunt alle ingrediënten gewoon in de supermarkt vinden. Je moet er even handigheid in krijgen om ze goed (en enigszins toonbaar) op te rollen, maar na een paar loempia’s krijg je het vanzelf in de vingers. En zelfs al zijn ze niet de mooiste, minder zullen ze er vast niet om smaken!

Wat heb je nodig voor vegan springrolls?

Voor 2-3 personen

1 verpakking rijstvellen
100 g rijstvermicelli
200 g tempeh
2 avocado’s
250 g wortel
200 g taugé
2 bosuitjes
2 cm gember
Handje sesamzaadjes
Handje ongezouten pinda’s
6 el ketjap manis
2 el sojasaus

Hoe maak je de verse loempia’s?

1. Snijd de tempeh in kleine blokjes. Als je een Airfryer hebt, bak ze dan zo’n 10-15 minuten op 200 graden. Voeg dan ongeveer 2 el ketjap manis toe, hussel alles goed door elkaar zodat alle blokjes bedekt zijn met een laagje, en bak ze nog ongeveer 5 minuten. Let goed op dat de tempeh niet verbrandt! Als je geen Airfryer hebt, bak ze dan in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie krokant, voeg dan de ketjap manis toe en bak ze nog een paar minuutjes. Laat de tempeh afkoelen.

2. Week de rijstvermicelli 4 minuten in gekookt water (niet op een warmtebron), of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de vermicelli met koud water af en laat goed uitlekken.

3. Maak de dipsaus door 4 el ketjap manis, 2 el sojasaus en ongeveer 2 cm geraspte of zeer fijngesneden gember te mengen. (Ik had er ook een schaaltje chilisaus bijgezet als dipsaus, maar trust me: de andere dipsaus is echt vele malen lekkerder bij de springrolls.)

4. Rasp de wortel, snijd de avocado in reepjes en de bosui in ringetjes. Overgiet de taugé met kokend water en spoel even na met koud water.

verse loempia's5. Show time! Zorg dat je alle ingrediënten in schaaltjes klaar zet, zodat je er makkelijk bij kunt wanneer je de loempia’s gaat rollen. Vul een diep bord of wat je maar handig vindt (ik gebruikte een taartvorm) met warm water uit de kraan. Hier ga je één voor één de rijstvellen kort in weken. Een paar seconden onder water is genoeg. Laat het vel even goed uitlekken en leg het op een grote snijplank of een andere ondergrond. Schep van alles een beetje in het midden van het rijstvel: rijstvermicelli, avocado, wortel, taugé, pinda’s, sesamzaadjes, bosui en tempeh. Vouw de zijkanten van het rijstvel naar binnen en rol de loempia zo stevig mogelijk op. Niet het meest makkelijke of stevige spul om mee te werken, maar zoals ik al zei: je krijgt er vanzelf handigheid in.

6. Wanneer alle loempia’s gevuld zijn, serveer je ze met de saus – party’s on! Houd je (net zoals ik) nog wat vulling over? Gooi dan alles bij elkaar in een bakje voor je lunch of als bijgerecht de volgende dag. Lekker met nog wat ketjap manis en verse avocado of mango erbij wanneer je het gaat eten!

vegan springrolls

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Patty 23 augustus 2020 at 1:52 pm

  Gefeliciteerd met deze mijlpaal, dat er nog maar heel veel lekkere recepten en tips mogen volgen!
  Deze rolletjes liggen binnenkort op mijn bordje 🙂

  • Reply floorsgroenehoekje 4 september 2020 at 12:48 pm

   Daar gaan we voor! 🙂 Jaaa ik hoor wel hoe je ze vond!

 • Reply Marie-Claire 23 augustus 2020 at 2:30 pm

  Hartelijk gefeliciteerd met een jaar lekker recepten delen! Ga zo door! MC

  • Reply floorsgroenehoekje 4 september 2020 at 12:47 pm

   Wat lief, dankjewel! 🙂

 • Reply Ank 3 september 2020 at 5:45 pm

  Jeetje 1 jaar alweer! Gefeliciteerd Floor 🙂

  • Reply floorsgroenehoekje 4 september 2020 at 12:47 pm

   Snel hè? Voelt alsof ik pas net begonnen ben, maar er staan toch best wat blogs online inmiddels. 😀 Dankjewel!

  Leave a Reply