Knoflookspaghetti met gepaneerde aubergine

8 september 2020
knoflookspaghetti

Deze gebakken knoflookspaghetti met gepaneerde aubergine is een blijvertje! Het idee voor dit gerecht kwam van moeders, omdat ik geen idee had wat ik met de enorme hoeveelheid basilicum in het groentepakket van vorige week aanmoest. (Voor de derde keer in een maand tijd een potje zelfgemaakte pesto in je eentje wegwerken wordt ook een beetje gênant.) Lang verhaal kort: ik vond de knoflookspaghetti een strak plan! Schijven aubergine erbij (zat toevallig ook in het groentepakket) en klaar.

Als je het mij vraagt maakt aubergine zo ongeveer elk gerecht beter, maar dit was toch wel een bijzonder succesvolle combinatie. Spaghetti met een schaamteloze hoeveelheid knoflook (en voor de vorm nog wat basilicum en cherrytomaatjes), en overheerlijke hartige gebakken gepaneerde aubergine erbij. Perfetto. Maar heb je na het eten nog plannen met andere mensen, dan kun je de spaghetti misschien beter bewaren voor een andere keer. 😉

knoflookspaghetti

Wat heb je nodig voor knoflookspaghetti?

Voor 2 personen

200 g (volkoren)spaghetti
1 grote of 2 kleine aubergines
250 g cherrytomaatjes
6 tenen knoflook
20 g basilicum
20 g pijnboompitjes
Een handje meel of bloem (ik gebruikte speltmeel)
Olijfolie
Zout

Hoe maak je de spaghetti?

1. Snijd de aubergine in schijven van ongeveer 1 cm. Bestrooi ze aan beide kanten met zout en laat ze een half uurtje staan. Hiermee onttrek je het vocht uit de aubergine.

2. Halveer de cherrytomaten. Pel en pers de knoflook.

3. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan in een paar minuten goudbruin. Zet het vuur niet te hoog en schud ze regelmatig om (ik eindig 9/10 keer met zwarte pitjes, en daar zijn ze echt te kostbaar voor).

4. Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, en giet af.

5. Veeg na een half uur het vocht en zout van de aubergines (niet te zuinig, anders smaken ze te zout) en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Zet een grote koekenpan op het vuur met een flinke scheut olie. Haal de aubergines door de meel (of door de bloem) zodat beide kanten bedekt zijn, en leg ze in de pan. Draai ze na een paar minuten om, zodra de onderkant lichtbruin is.

6. Verwarm ondertussen een flinke scheut (ongeveer 3 el) olijfolie in een diepe koekenpan of wok. Bak de cherrytomaatjes en geperste knoflook een paar minuten tot de tomaatjes zacht beginnen te worden; let op dat de knoflook niet bruin wordt! Voeg daarna de spaghetti toe en hussel alles goed door elkaar. Schep de basilicum en pijnboompitjes door de pasta en breng op smaak met peper en zout.

7. Serveer de spaghetti met de schijven aubergine (en blijf de rest van de avond binnen).

Buon appetito! 🙂

knoflookspaghetti

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply