Mijn ervaring met: tandpastatabletten!

12 september 2020
tandpastatabletten

Tandpastatabletten – al ooit van gehoord? Wil je ze wel proberen, maar ben je wat sceptisch? Lees dan vooral verder, want ik deel mijn tandenpoetservaringen graag met je!

Een paar maanden geleden won ik via Instagram een leuk pakket van Mascha van Duurzame keuzes (bezoek zeker ook haar blog eens – ze deelt veel handige tips, leuke ideeën en lekkere recepten). In dat pakket zaten een heleboel lekkere en leuke dingetjes, waaronder deze tandpastatabletten. Ze stonden al een tijdje op mijn badkamerverduurzaamlijstje (leuk voor Galgje), maar ik was er nog niet aan toe gekomen door mijn flinke voorraad Parodontax. Dat kwam dus eigenlijk best goed uit, die winactie.

Maar, first things first…

Waarom eigenlijk tandpastatabletten?

De voornaamste reden dat ik ze wilde gaan gebruiken, is omdat ik probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken. Eén tube tandpasta klinkt misschien niet zo spannend, maar als je al die tubes die je in je leven gebruikt bij elkaar ziet, schrik je je een hoedje. Als koppige verdediger van ‘alle beetjes helpen’ probeer ik steeds nieuwe manieren te vinden om afval te besparen en duurzamere keuzes te maken in het dagelijks leven. En ja, dan mogen die tandpastatabletten natuurlijk niet ontbreken.

Ook wel fijn om te weten: ze zijn natuurlijk, 100% plantaardig en dierproefvrij en bevatten geen onnodige ingrediënten (wat helaas niet van vloeibare tandpasta’s in de supermarkt gezegd kan worden).

Maar… wat vond ik er dan van?

Eerlijk gezegd was ik altijd een beetje sceptisch, dus stelde ik het zo lang mogelijk uit om ze te bestellen, haha. Hoewel ik helemaal voor plasticvrij ben, vond ik het idee van moeten kauwen op mijn tandpasta maar vreemd. Ja, toch? Gelukkig kreeg ik ze op deze manier in mijn schoot geworpen, en besloot ik ze toch maar eens te proberen.

Ik zou nu graag vertellen dat ik meteen helemaal verkocht was en nooit meer iets anders wilde, maar ik ben niet zo’n liegebeest. Sterker nog, de eerste paar dagen heb ik ‘s avonds het tandenpoetsen een paar keer overgeslagen omdat ik er totaal geen zin in had. 😉 Ik vond de textuur maar vreemd: droog, kruimelig… De smaak is goed, vergelijkbaar met gewone tandpasta, maar die structuur? Hmm. Not a fan.

Na een kleine week raakte ik er iets meer aan gewend, en deed ik een belangrijke ontdekking. Let op, dit wordt bijzonder smakelijk om te lezen: als je voor het kauwen namelijk eerst een beetje spuug in je mond verzamelt, heb je geen last van die rare textuur. Of neem een klein slokje water in je mond, wat je fijn vindt. Wereld van verschil, echt waar!

Mijn conclusie

Inmiddels gebruik ik ze een maand of twee, en ik ben er nu echt aan gewend. Tandpasta (of tandpastatabletten) is niet echt een onderwerp waar ik heel warm van word, dus ik zal geen ode aan de tandpastatabletten brengen hier. Maar ik ben er wel blij mee! Ze smaken zoals je van een tandpasta verwacht, ze ‘schuimen’ zoals een normale tandpasta en na een weekje wennen merk je nauwelijks verschil meer. En most importantly: geen onnodige plastic tubes meer die mijn badkamer vervuilen.

PS: als je nu benieuwd bent naar welk merk ik heb gebruikt heb je pech, want ik heb geen flauw idee. Ik verwacht dat alle merken redelijk vergelijkbaar zijn, dus Google (of Ecosia) erop los zou ik zeggen. Ga ik ook doen als de mijne op zijn. Poets ze!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply