Vegan chili sin carne met ananas

19 oktober 2020
chili sin carne

Het niet-zo-geheime ingrediënt van mijn favoriete vegan chili is ananas, een trucje van mijn vader. Een lekker zoetige tegenhanger van de spicy chili, en met een flinke kwak yoghurt of crème fraîche erbij maakt die pit geen schijn van kans meer. Grappig verhaal: Jasper lust dus echt zo goed als alles, behalve ‘rare tropische vruchten enzo’ (lees: ananas). Tot hij bij zijn toen nog nieuwe schoonvader op bezoek ineens een bord chili voorgeschoteld kreeg, met – jawel hoor – ananas erin. Zeg dan maar eens nee, hè. Gelukkig vond hij het hartstikke lekker (of durft hij zijn schoonvader nog steeds niet boos te maken) en mag ik tegenwoordig ook gewoon met ananas koken. Ik krijg wel altijd een verongelijkte frons als hij een leeg blikje ananas op het aanrecht ziet staan, maar uiteindelijk zit hij net zo lekker te smikkelen als de kok.

Sidenote: de titel van dit recept klopt dus voor geen ene meter. Aangezien ‘sin carne’ Spaans is voor ‘zonder vlees’ (was die vertaalopleiding toch nog ergens goed voor), is ‘vegan chili sin carne’ natuurlijk een beetje dubbelop. Maar… er zit wel vegetarisch gehakt in. Dus wordt het dan ‘chili con carne vegetariana’? Ach, wat boeit het ook: deze chili is gewoon hartstikke lekker. En je moet ‘m maar gewoon gaan maken. Punt. 🙂

vegetarische chili

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 3 personen

1 blik tomatenblokjes à 400 g
1 blik kidneybonen à 400 g
200 g zilvervliesrijst
1 pakje vegetarisch gehakt
1 witte ui
2 teentjes knoflook
1 klein blikje mais
2 zoete puntpaprika’s
Blikje ananasstukjes à 227 g
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
0,5 tl chilipoeder

Garnering
Ongezoete (soja)yoghurt of vegan crème fraîche
Partjes limoen
Handje verse koriander
Optioneel: handje tortillachips naturel

Hoe maak je vegan chili sin carne?

1. Kook de rijst met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar, giet af en laat met de deksel op de pan staan.

2. Maak ondertussen de chili. Snijd de ui en knoflook fijn en de paprika in kleine blokjes. Giet de mais en de kidneybonen af.

3. Verwarm wat olie in een grote pan en fruit de ui een paar minuten. Voeg de knoflook, paprika, mais en kruiden toe en bak in een minuut of 5 zacht en geurig. Voeg dan het gehakt, de ananas (met sap) en de tomaten toe. Roer goed en laat de chili zo’n 10 minuten indikken. Voeg dan de bonen toe en laat het geheel nog een minuut of 5 zachtjes pruttelen. Proef de chili en breng op smaak met peper en zout.

4. Serveer de chili in grote kommen of diepe borden met een flinke dot yoghurt/crème fraîche, een paar partjes limoen, een handje koriander en eventueel een schaaltje tortillachips erbij.

vegan chili

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply