Vegan hapjes: filodeegflapjes op 2 manieren

23 november 2020
vegan hapjes

Echt lekkere (en vooral niet té gezonde) vegan hapjes bedenken vind ik soms wel een uitdaging. Ik maak het liefst hapjes met filodeeg of bladerdeeg, dus daar experimenteer ik graag mee. Zo is ook dit recept voor filodeegflapjes ontstaan. Ik gooide wat ingrediënten die ik al had staan bij elkaar, maakte er een flapje van en voilà: onze lunch was geregeld. Wie net zoals ik gek is op hartige vegan hapjes doet er goed aan om deze lekkere filodeegflapjes eens te maken. Ze zijn ook nog eens best gezond, dus je kunt zonder schuldgevoel de hele mikmak naar binnen werken. Zoals wij ook deden. 🙂

Ik heb twee varianten gemaakt: spicy en gekruid. Ik vond de gekruide vulling het lekkerst, Jasper de spicy vulling. Nou ja, dan deel ik ze maar gewoon allebei met jullie. Sowieso leuk om twee smaakjes te maken! Je hebt er bijna geen extra werk aan om een tweede vulling te maken, want de meeste tijd gaat zitten in het dichtvouwen van de flapjes.

Je kunt er een sausje bij serveren (sriracha/chilisaus/wat je maar wil), maar zonder sausje zijn ze ook echt heel lekker. Ik vond het in ieder geval zeker niet nodig!

Wat heb je nodig voor de filodeegflapjes?

Gekruide vulling
4 vellen filodeeg
Half blik kikkererwten (ong. 125 g), afgegoten en afgespoeld
35 g cashewnoten, gehakt en geroosterd
2 el (olijf)olie
1 el kerriepoeder
1 tl kurkuma
1 tl gemberpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl uienpoeder
Peper en zeezout

Spicy vulling
4 vellen filodeeg
Half blik kikkererwten (ong. 125 g), afgegoten en afgespoeld
1 el ketjap manis
2 tl sambal
1 el pindakaas
2 teentjes knoflook

Hoe maak je de filodeegflapjes?

1. Ontdooi een half uur voordat je begint de vellen filodeeg.

2. Prak de kikkererwten. Meng ze met de andere ingrediënten voor de vulling.

3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

4. Nu ga je de flapjes maken. Pel voorzichtig een velletje filodeeg los en leg het dubbelgevouwen (langs de bestaande vouwrand) op een snijplank. Bevochtig de binnenkant waar de twee kanten elkaar raken, zodat ze aan elkaar blijven plakken. Snijd het velletje door midden, zodat je twee vierkantjes hebt.

5. Pak een vierkantje filodeeg. Bevochtig nu ook de randjes aan de bovenkant, waar je de vulling op gaat scheppen. Schep ongeveer 1 el vulling in het midden van het vierkantje en vouw de randjes dicht. Druk goed aan en bevochtig de randjes eventueel nog wat meer, zodat ze goed dicht blijven plakken.

6. Als je alle flapjes op deze manier gevuld hebt en op de bakplaat hebt gelegd, bestrijk je de bovenzijde nog met wat olie. Bak ze in ongeveer 10 tot 15 minuten op 200 graden goudbruin. Ik vind ze warm het allerlekkerst.

De volgende keer dat je wat lekkere hapjes op tafel wil zetten of eens wat anders wil snacken bij de film dan een bak chips, roepen deze vegan hapjes je naam! En als je dan toch aan het snacken geslagen bent: mijn auberginerolletjes, groenteloempia’s uit de oven en olijvenhummus zouden ook niet misstaan op je borrelplank. Zelfgemaakte tortillachips met tomatensalsa erbij, iedereen blij. Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply