Zuurkoolschotel met pulled oats

1 december 2020
ovenschotel zuurkool

Dit is er weer eentje uit de oude doos: zuurkoolschotel zoals ik ‘m als kind zo vaak gehad heb. Maar dan – je ziet het al aankomen – met een vegan twist. Ik heb voor dit recept maar even de hulptroepen (oftewel paps en mams) ingeschakeld. Dat ik het altijd zo lekker vond wist ik, maar wat ging er ook alweer allemaal in?

De ‘echte’ zuurkoolschotel maakten mijn ouders altijd met aardappelpuree, zuurkool, ananas en stukjes braadworst. Omdat ik nog niet helemaal overtuigd ben van vegetarische worst, besloot ik het eens met pulled oats te proberen. Ook een succes! (Maar natuurlijk kan niks tippen aan de liefdevolle kookkunsten van papa en mama.) Pulled oats zijn verkrijgbaar in verschillende supermarkten, maar als je ze niet kunt vinden kun je ook gewoon vegetarisch gehakt gebruiken als vervanger. Dan kun je de marinade weglaten. Of je gaat gewoon wél voor stukjes vegaworst, als je lekker recalcitrant wil doen.

Wat heb je nodig voor zuurkoolschotel?

Voor 4 porties

850 g aardappelen
Pakje zuurkool 500 g
Pulled oats naturel (of vegetarisch gehakt)
Klein blikje ananasstukjes + het sap
3 el paneermeel
50 g gehakte walnoten

Marinade pulled oats
1 el sojasaus
1 tl paprikapoeder
0,5 tl knoflookpoeder
0,5 tl uienpoeder

Hoe maak je zuurkoolschotel?

1. Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes en kook ze in ongeveer een kwartiertje gaar in gezouten water. Giet ze daarna af en vang het kookvocht op. Maak er een lekker smeuïge puree van met het sap van de ananasstukjes. Als je nog wat meer vocht nodig hebt, kun je het kookvocht of eventueel wat ongezoete plantaardige melk gebruiken.

2. Laat ondertussen de zuurkool in een pannetje warm worden. Een kwartiertje is genoeg. Laat de zuurkool daarna even uitlekken.

3. Meng de pulled oats met de ingrediënten voor de marinade. Bak de stukjes ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Schep ze regelmatig om zodat de marinade niet aan kan branden. Schep de zuurkool en de stukjes ananas door de pulled oats.

4. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met olie of plantaardige boter. Verdeel de helft van de puree over de bodem en schep de helft van de zuurkool eroverheen. Doe hetzelfde met de andere helft, en bestrooi de bovenkant van de ovenschotel met wat paneermeel. Zet de zuurkoolschotel in het midden van de voorverwarmde oven*. Haal ‘m er na 20 minuten even uit om de gehakte walnoten eroverheen te strooien (deze branden vrij snel aan). Zet de schotel nog een minuut of 5 terug, totdat de walnoten mooi bruin gekleurd zijn.

*Fun fact: ik verwarm de oven eigenlijk alleen nog maar voor wanneer ik recepten maak, omdat ik dan precies moet weten hoe lang iets in de oven moet staan. Alle andere dingen die ik afbak (broodjes, koekjes, ovenschotels, groenten, you name it) zet ik gewoon in een koude oven en laat ik mee opwarmen, om stroom te besparen. Scheelt toch al gauw 10 minuten onnodig stroomverbruik!

vega zuurkoolschotel
Mocht je er een bijgerechtje bij willen maken: wij aten er deze bietensalade van A la Damaris bij. Erg lekker, net zoals al haar andere recepten (aanrader!).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply