Hartige taart met zoete aardappel en paddenstoelen

6 december 2020
vegan hartige taart

Vorig jaar met kerst maakte ik een heerlijk recept met paddenstoelen, pistachenoten en rozemarijn. Zo lekker! En prima inspiratie voor de vulling van deze hartige taart. Door die combinatie van ingrediënten associeer ik ‘m meteen met kerst, maar natuurlijk kan je ook gewoon op een doordeweekse dag van deze hartige taart genieten. De vulling is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens best voedzaam: groente, groente, groente, en noten. Die laag bladerdeeg eromheen moet je maar even wegdenken. 🙂

Wat heb je nodig?

1 kilo zoete aardappel
250 g kastanjechampignons
150 g gemengde paddenstoelen
1 sjalotje
3 takjes rozemarijn
50 g pistachenoten*
50 g walnoten
10 velletjes vegan bladerdeeg (bijv. Koopmans origineel)
Havermelk of andere plantaardige melk, om te bestrijken

*Ik heb in verschillende winkels geprobeerd ongezouten pistachenoten te vinden, maar helaas. Op de markt kun je ze wel ongezouten en gepeld krijgen, maar daar had ik geen tijd meer voor. (En maar goed ook, want ik kan zo een paar tientjes uitgeven bij de notenkraam. Mmm, wat ruikt het daar lekker.) Anyway, ik heb zelf dus gezouten pistachenoten gebruikt en ze zelf gepeld, en dat gaat ook prima!

Hoe maak je hartige taart?

1. Schil de zoete aardappel met een dunschiller. Snijd de aardappels in niet te grote blokjes en kook ze in licht gezouten water in ongeveer een kwartiertje gaar. Zodra je ze makkelijk door kunt prikken giet je ze af en laat je ze even goed uitlekken. Pureer ze met een stamper of staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met wat versgemalen peper.

2. Snijd de kastanjechampignons en paddenstoelen in stukken en versnipper het sjalotje. Ris de rozemarijn van het stokje en hak grof. Hak de walnoten en pistachenoten ook (in niet te kleine stukjes).

3. Rooster de noten in een droge koekenpan in een paar minuten lichtbruin. Zet de noten opzij zodat je de pan voor het paddenstoelenmengsel kunt gebruiken (scheelt weer afwas!). Verwarm wat olie of boter in de pan en bak de kastanjechampignons en paddenstoelen in ongeveer 5 minuten zacht. Schep ze over in een vergiet en laat ze even uitlekken. Als je dit niet doet kan de taart wat te nat worden. Ik spreek uit ervaring. 😉 Schep ze terug in de pan, roer de gehakte rozemarijn erdoor en breng op smaak met peper en zout.

4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm in met olie/boter. Laat de velletjes bladerdeeg kort ontdooien tot ze buigbaar zijn. Bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met bladerdeeg. Schep eerst de puree in de vorm en vervolgens de paddenstoelenvulling. Bestrooi met de geroosterde noten. Bekleed nu ook de bovenkant van de taart en vouw alle randjes over elkaar heen. Aan 10 velletjes bladerdeeg zou je precies genoeg moeten hebben voor een grote bakvorm. Bestrijk de bovenkant met een klein beetje plantaardige melk.

5. Zet de hartige taart zo’n 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Zodra de bovenkant mooi bruin is, kun je aanvallen!

hartige taart vegetarisch

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply