Vegan pasteitjes met paddenstoelenragout

6 december 2020
pasteitjes paddenstoelenragout

Deze kerstklassieker mag dit jaar niet ontbreken op je menu: vegan pasteitjes met paddenstoelenragout! Ik heb nog even getwijfeld of ik vegetarische kipstukjes aan de ragout toe moest voegen, maar het leuke aan recepten met paddenstoelen in de hoofdrol, is dat je niks hoeft te ‘vervangen’. Paddenstoelenragout heeft maar één ding nodig: lekkere verse paddenstoelen. (Oké, en een paar andere ingrediënten, anders wordt het een trieste ragout. Maar je snapt wat ik bedoel.) Sterker nog: je hoeft nauwelijks iets te ‘veganizen’ met paddenstoelenragout. Vegan boter gebruiken (nu makkelijker dan ooit – de meeste boter is al vegan) en je bent er. Makkelijker kan niet. Dus hop, die keuken in en paddenstoelenragout maken!

Wat heb je nodig?

4 pasteibakjes (volgens mij zijn ze bijna allemaal vegan, zoals die van Jos Poell)
250 g kastanjechampignons
150 g oesterzwammen
2 sjalotjes
1 flinke teen knoflook (of 2 kleintjes)
60 g bloem
50 g boter (ik gebruikte Flora)
0,5 el mosterd
400 ml tuinkruidenbouillon van Maggi, gemaakt van 2 tl bouillonpoeder
10 g verse bieslook
1 bosuitje

Hoe maak je vegan pasteitjes met paddenstoelenragout?

1. Bak de pasteibakjes af in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking (die overigens niet 100% te vertrouwen zijn, want de onze waren na de helft van de baktijd al iets te donker).

2. Maak ondertussen de ragout. Snijd de kleinere champignons in vieren en de grotere in grote stukken. Trek de oesterzwammen uit elkaar in dunne reepjes. Versnipper de sjalotjes en snijd de knoflook fijn. Snijd de bosui in dunne ringetjes en hak de bieslook fijn.

3. Verwarm in een koekenpan een scheutje olie of wat boter en bak de sjalot glazig. Schep er dan de knoflook en paddenstoelen/champignons doorheen, en bak alles in ongeveer 5 minuten zacht. Schep de mosterd erdoorheen en zet het vuur uit.

4. Laat de boter smelten in een sauspannetje. Roer er vervolgens de bloem doorheen met een garde en laat het mengsel een paar minuten aanbakken, terwijl je regelmatig roert. Voeg nu in gedeelten de bouillon toe: ongeveer 1/3 per keer. Roer goed met een garde zodat al het vocht wordt opgenomen en je geen klontjes krijgt (let ook goed op dat er geen stukjes roux in de hoekjes van de pan blijven zitten). Met 400 ml bouillon krijg je een vrij dikke ragout, zoals ik ‘m het lekkerst vind. Hou je zelf meer van een wat vloeibaardere ragout, voeg dan gerust 50-100 ml extra toe. Zodra alle bouillon is opgenomen schep je de paddenstoelen door de ragout heen. Houd wat bosui en bieslook apart voor de garnering, en schep de rest ook door de ragout.

5. Vul de pasteibakjes met de ragout en garneer met wat bosui en bieslook. Serveer ze direct als ze nog goed warm zijn. Smakelijk eten!

vegan pasteitjes

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply